Vilmos körte

A Vilmos körte (Pyrus communis ‘Vilmos’) egy kiváló gyümölcsfa, amely számos kertész és kerttulajdonos kedvelt választása. Nagyon kedvelt, a 18. században Angliában nemesített fajta, melyet számos helyen termesztenek világszerte. A Vilmos körte egy igazi kertészeti kincs, amely nemcsak ízletes gyümölcsökkel örvendezteti meg a kerttulajdonost, hanem szép megjelenésével és sokoldalú felhasználhatóságával is. Megfelelő gondoskodás mellett hosszú éveken keresztül élvezhetjük ennek a csodálatos gyümölcsfának a zamatos terméseit a kertünkben.

Vilmos körte jellemzői

Középerős növekedésű, közepes méretű fái általában 5-7 méter magasra nőnek. Levelei oválisak, sötétzöldek. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Augusztus közepén, végén érő szabályos körte formájú gyümölcsei közepesen nagy vagy nagy méretűek. A héja vékony, sárga vagy sárgazöld, melynek érlelése során apró pöttyei alakulhatnak ki. A gyümölcs húsa fehér, zamatos, lédús. Az érett Vilmos körte rendkívül ízletes és szaftos, édes, enyhén fűszeres ízű.

Ültetése és gondozása

Ez a fajta nem öntermékeny, tehát szükséges mellé porzópár. Már a körtefa ültetése előtt fontos megválasztani a helyét és előkészíteni a talaját. A jó víz- és levegőgazdálkodású, középkötött, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A szélvédett, napos vagy enyhén árnyékos helyen érzi jól magát. Nagy a helyigénye. Érdemes 5-6 méteres sor- és tőtávolsággal ültetni.

Az ültetését követően is rendszeres öntözésre van szükség, különösen a száraz időszakokban, hogy a fa megfelelően fejlődhessen.

Gondozásának része a rendszeres metszés is, mely fontos a fa formájának és termőképességének fenntartásához. Valamint ezzel jobban megelőzhetők a betegségek is. Érzékeny a körte levélbolhára. A körtefa hajlamos a kórokozók és paraziták támadására, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén a megfelelő védekezés. Ennek megsegítésére még ajánlott az nyár eleji- illetve a téli – november, decemberi – lemosó permetezés is.

Felhasználás

A Vilmos körte fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, az érett gyümölcsök mézédes ízűek és kellemesen aromásak. Rendkívül jó konyhai alapanyag, leves, sütemények, desszertek, de lekvár és ivólé is készíthető belőle.

A gyümölcsöt gyakran tálalják sajtokkal és dióval kombinálva, így egy ízletes előételt vagy desszertet készíthetünk vele. Kedvelt párosítás a sütőtök, körte is, mely szintén saláták népszerű alapanyaga, érdemes kipróbálni!

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a különböző zöldségek, gyümölcsök grillezése. Nem kivétel ez alól a körte sem. A grillezett körtéhez érdemes kicsit keményebb gyümölcsöket választani.

Piros Vilmos körte

A Vilmos körte népszerűsége miatt több különféle változata létezik, amelyek különböző méretűek és ízűek lehetnek. Ilyen a Piros Vilmos körte is, mely a Vilmos körte rügymutánsa. Közepes növekedésű, közepesen sűrű koronájú fákat növeszt. A tojás alakú koronája kezdetben felfelé törő, majd a gyümölcsök súlya alatt kissé szétterülő. Jól tűri a fagyokat is.

Nagy, szabályos körte formájú gyümölcsei augusztus végén, szeptember elején érnek, a Vilmos körte gyümölcsei után 5-10 nappal. Érett állapotban a termések fedőszíne barnáspiros, húsa fehér, bőlevű, zamatos ízű. Felhasználása igen sokrétű, a friss fogyasztáson túl lekvár, ivólé, befőtt is készíthető belőle. Kedvelt sütemény alapanyag.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom