Oszlopos körte

Az oszlopos körte különlegessége, hogy igazán kevés helyet foglal el és rendkívül látványos növény. Ugyanúgy terem, mint a normál méretű körtefa, de erkélyre, balkonra vagy kisebb kertben is tökéletes választás.  Egyediségét az adja, hogy a növény lombja felfelé törekszik, nem pedig vízszintesen. A magasságából adódóan gyerekek is könnyen elérik ízletes, zamatos terméseit.

Oszlopos körte fajták

  • Decora

A Decora fajta különlegessége, hogy gyümölcsei pirosas színűek. Ennek a fajtának a magassága kifejlett állapotban is maximum 2-2,5 méter. Napfényes, vagy félárnyékos helyen érzi jól magát. Kb. 60 cm – 100 cm-es ültetési távolsággal lehet számolni. Szeptember végén, október elején érleli zamatos, kellemes ízű, nagy méretű gyümölcseit, melyek december közepéig is eltarthatók. Porzó fajtái: Saphira, Bosc, Vilmos.

  • Obelisk

Az Obelisk karcsú, oszlopos növekedésű gyümölcsfa, mely jellemzően 2,5 méteres magasságúra nő. Gondozása nem igényel nagy odafigyelést, mivel metszést nem igényel. Gyümölcsei októberben érnek, nagy méretűek. Éretten élénk sárga színű kívülről, a húsa fehér, olvadó, ízletes. Hűtve sokáig eltartható. Friss fogyasztásra, de feldolgozásra is alkalmas fajta.Porzói: Hardenpoint, Vilmos.

Oszlopos körte ültetése, metszése, gondozása

Oszlopos körte ültetési tippek:

  • Érdemes őket napos, félárnyékos, szellős helyre ültetni.
  • Az ültető gödör legalább 60X60 cm legyen, amit előtte megtrágyázunk.
  • Nagyjából 1 m távolságra kerüljenek egymástól a csemeték.
  • A sérült gyökér részeket el kell távolítani és egy kicsit vissza kell vágni a gyökereket.
  • Az ültetést követően alaposan meg kell locsolni, a földet le kell nyomkodni körülötte.

Gondozása, metszése

  1. Nagy gondozást nem igényel, de cserépben tartva a folyamatos öntözéséről szükséges gondoskodni.
  2. A metszésénél a főág mellett csak egy mellékágra van szükség. Ezzel elkerülhető, hogy a csemete túlzottan terebélyessé váljon, illetve elősegíthető a felfelé történő fejlődése is. Az egymást keresztező és elhalt ágakat fagymentes időszakban szabad csak levágni, így elkerülhetők a betegségek okozta károk. Erre a legmegfelelőbb időszak közvetlenül a virágzás előtt van. Rendszeres metszést nem igényel.
  3. Megfelelő tápanyag biztosítása mellett sokáig ékes dísze lehet a kertnek, balkonnak vagy erkélynek egyaránt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom