Tartalomjegyzék
A körtés pite nagyon népszerű édesség a körte szezonban. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, gazdagítható. A körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs, érdemes eltenni belőle télire. Számos fajtája között a téli körte fajták is megtalálhatók. Befőttnek, ivólének is készíthetjük, de akár le is fagyaszható. Érdemes nyersen fogyasztani, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag, desszertként főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.
Egyszerű körtés pite
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
A töltelékhez:
A körtés pite elkészítése lépésről – lépésre:
- Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.
- Majd hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojásokat és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
- Ezután fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
- Addig a körtéket megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük.
- Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük.
- Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
- Ezután a hűtőből kivett tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszúrkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta a körtés tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszúrkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.
Tipp:
- A körtét helyettesíthetjük almával, de készíthetjük fele-fele arányban almával és körtével is.
- A dió helyett darált mandulát is használhatunk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte
Vissza a kategória cikkeihez