Körtés pite

A körtés pite nagyon népszerű édesség a körte szezonban. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, gazdagítható. A körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs, érdemes eltenni belőle télire. Számos fajtája között a téli körte fajták is megtalálhatók. Befőttnek, ivólének is készíthetjük, de akár le is fagyaszható. Érdemes nyersen fogyasztani, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag, desszertként főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.

Egyszerű körtés pite

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

A körtés pite elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
  2. Ehhez hozzátesszük a csipet sót és összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajjal.
  3. Majd hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojásokat és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Ezután fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
  5. Addig a körtéket megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük.
  6. Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük.
  7. Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
  8. Ezután a hűtőből kivett tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszúrkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  10. Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta a körtés tölteléket.
  11. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszúrkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  12. Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
  13. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  14. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp:

  • A körtét helyettesíthetjük almával, de készíthetjük fele-fele arányban almával és körtével is.
  • A dió helyett darált mandulát is használhatunk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom