Körtés currys csirkesaláta

A körtés currys csirkesaláta nemcsak nagyon mutatós, de rendkívül egészséges is. Érdemes minél többször készíteni a körte szezonban annál is inkább, mivel számos módon variálható, fűszerezhető. Használhatunk hozzá friss körtét, de akár befőttel is helyettesíthető, így egész évben bármikor ellkészíthető.

Körtés currys csirkesaláta – recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 csirkemell (500 g)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál currypor
  • fél kg érett körte vagy 400 g körtebefőtt
  • 3 szál szárzeller
  • 1 kisebb fejes saláta
  • fél fej vörös lollo saláta
  • 2 db citrom
  • só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • néhány szál citromfű– és/vagy majoránnalevélke

A mártáshoz:

  • 100 g kesudió (natúr)
  • 150 g majonéz
  • 1 dl kefir/joghurt
  • 1 mokkáskanál barna-vagy kristálycukor

A körtés currys csirkesaláta elkészítése:

  1. A csirkemellet leöblítjük, szárazra törölgetjük, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, meghintjük sóval és borssal.
  2. Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a két fél mellet, mindkét oldalukon 8-8 percig sütjük, aztán kivesszük őket a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni.
  3. A pecsenyelében átforrósítjuk-pirítjuk a curryport, majd lehúzzuk a tűzről.
  4. A citromokat forró, folyó víz alatt megsikáljuk, szárazra töröljük, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk.
  5. A körtéket megmossuk (ha túl vastag vagy foltos a héjuk, meghámozzuk), félbevágjuk, magházukat kiemeljük, széltében félbevágjuk őket, majd apróra felkockázzuk, és megöntözzük citromlével.
  6. A zellerszárakat megmossuk, felaprózzuk, és a körtéhez keverjük.
  7. A kétféle salátát leveleire bontjuk (a fejessaláta-szívet egyben hagyjuk), megmossuk, és szárazra lapogatjuk.
  8. A mártáshoz a kesudiót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd néhány szem kivételével durvára vágjuk.
  9. A currys pecsenyelében elkeverjük a maradék citromlét, és a majonézhez szűrjük. Hozzáadjuk a kefirt/joghurtot, a reszelt citromhéjat, a barna- cukrot, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  10. A csirkemelleket előbb szeletekre, majd kockákra aprózzuk.
  11. A salátaszívet elnegyedeljük. 2 negyedet és 2 levél vörös lollo salátát tálra ültetünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük és a tál aljára terítjük.
  12. A húst és a vágott kesudiót a körte-zeller együtteshez keverjük, a salátaágyra halmozzuk, bevonjuk a mártással, és csak az asztalnál keverjük össze. A félretett kesudióval, valamint citromfű- és/vagy majoránnalevélkékkel díszítjük.

Előételként, könnyű vacsoraként, hideg büfé részeként kínáljuk. Kínálhatunk mellé frissen sütött kiflit, bagettet. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez