Tartalomjegyzék
A körtés currys csirkesaláta nemcsak nagyon mutatós, de rendkívül egészséges is. Érdemes minél többször készíteni a körte szezonban annál is inkább, mivel számos módon variálható, fűszerezhető. Használhatunk hozzá friss körtét, de akár befőttel is helyettesíthető, így egész évben bármikor ellkészíthető.
Körtés currys csirkesaláta – recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csirkemell (500 g)
- 3 evőkanál olaj
- 1 evőkanál currypor
- fél kg érett körte vagy 400 g körtebefőtt
- 3 szál szárzeller
- 1 kisebb fejes saláta
- fél fej vörös lollo saláta
- 2 db citrom
- só, frissen őrölt bors – ízlés szerint
- néhány szál citromfű– és/vagy majoránnalevélke
A mártáshoz:
- 100 g kesudió (natúr)
- 150 g majonéz
- 1 dl kefir/joghurt
- 1 mokkáskanál barna-vagy kristálycukor
A körtés currys csirkesaláta elkészítése:
- A csirkemellet leöblítjük, szárazra törölgetjük, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk, meghintjük sóval és borssal.
- Felforrósítjuk az olajat, beletesszük a két fél mellet, mindkét oldalukon 8-8 percig sütjük, aztán kivesszük őket a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni.
- A pecsenyelében átforrósítjuk-pirítjuk a curryport, majd lehúzzuk a tűzről.
- A citromokat forró, folyó víz alatt megsikáljuk, szárazra töröljük, az egyik héját lereszeljük, mindkettő levét kinyomjuk.
- A körtéket megmossuk (ha túl vastag vagy foltos a héjuk, meghámozzuk), félbevágjuk, magházukat kiemeljük, széltében félbevágjuk őket, majd apróra felkockázzuk, és megöntözzük citromlével.
- A zellerszárakat megmossuk, felaprózzuk, és a körtéhez keverjük.
- A kétféle salátát leveleire bontjuk (a fejessaláta-szívet egyben hagyjuk), megmossuk, és szárazra lapogatjuk.
- A mártáshoz a kesudiót egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd néhány szem kivételével durvára vágjuk.
- A currys pecsenyelében elkeverjük a maradék citromlét, és a majonézhez szűrjük. Hozzáadjuk a kefirt/joghurtot, a reszelt citromhéjat, a barna- cukrot, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A csirkemelleket előbb szeletekre, majd kockákra aprózzuk.
- A salátaszívet elnegyedeljük. 2 negyedet és 2 levél vörös lollo salátát tálra ültetünk, a többit falatnyi darabokra tépkedjük és a tál aljára terítjük.
- A húst és a vágott kesudiót a körte-zeller együtteshez keverjük, a salátaágyra halmozzuk, bevonjuk a mártással, és csak az asztalnál keverjük össze. A félretett kesudióval, valamint citromfű- és/vagy majoránnalevélkékkel díszítjük.
Előételként, könnyű vacsoraként, hideg büfé részeként kínáljuk. Kínálhatunk mellé frissen sütött kiflit, bagettet. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte
Vissza a kategória cikkeihez