Körtemártás

A körtemártás elsősorban húsok mellé passzol jól. A körte fogyasztható nyersen, befőttként, pürésítve, gyümölcssalátaként vagy levesként is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva. A körte ivólé és a körtepálinka kiváló alapanyaga, és aszalható is. Valamint készíthető belőle a birsalmához hasonló eljárással körtesajt, de körte lekvár is.

Körtemártás recept

A körtemártás készítésével a nyár és az ősz zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét. Azt gondolhatnánk, hogy az alma-, vagy körtepürék csak a babáknak, gyerekeknek valók, de elég csak egyszer megkóstolni ahhoz, hogy ez a véleményünk megváltozzon.

Körteszósz hozzávalói:

  • 2 db érett vilmoskörte hámozva
  • 2 evőkanál friss citrom leve
  • egy csipet gyömbér reszelve
  • egy csipet fahéj
  • egy kanál cukor (kristály vagy barna)
  • egy csipet só

Körtemártás elkészítése

  1. A körtéket meg kell mosni, majd meghámozni, kimagozni és darabokra vágni.
  2. A cukrot meg kell karamellizálni.
  3. Hozzá kell adni az apró darabokra vágott körtéket a cukorhoz és meglocsolni a citrom levével. 
  4. Puhára kell párolni.
  5. Ha megpuhult botmixerrel össze kell turmixolni.
  6. Csipet sóval és gyömbérrel, fahéjjal lehet ízesíteni, ezekkel még alaposan össze kell pürésíteni.

Ha pikánsabbra szeretnénk készíteni még chili is adható hozzá.

A körteszószok nagyon sokféleképpen ízesíthetők, akár egyéb gyümölcsökkel (alma, mandarin, narancs, banán), vagy további fűszerekkel. Igazán zamatos, friss gyümölcsös variációk készíthetők, melyek nagyon jól illenek a különböző sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár édességekbe is.

A körteszósz akár télire is elrakható üvegekbe zárva a nyár zamatos ízét. Igazán különleges, gyümölcsös finomság, amit akár más gyümölcsökkel is keverhetünk.

https://teller-cake.blogspot.com/2016/02/tejberizs-korteszosszal.html

Vissza a kategória cikkeihez