Tartalomjegyzék
A körtemártás elsősorban húsok mellé passzol jól. A körte fogyasztható nyersen, befőttként, pürésítve, gyümölcssalátaként vagy levesként is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva. A körte ivólé és a körtepálinka kiváló alapanyaga, és aszalható is. Valamint készíthető belőle a birsalmához hasonló eljárással körtesajt, de körte lekvár is.
Körtemártás recept
A körtemártás készítésével a nyár és az ősz zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét. Azt gondolhatnánk, hogy az alma-, vagy körtepürék csak a babáknak, gyerekeknek valók, de elég csak egyszer megkóstolni ahhoz, hogy ez a véleményünk megváltozzon.
Körteszósz hozzávalói:
- 2 db érett vilmoskörte hámozva
- 2 evőkanál friss citrom leve
- egy csipet gyömbér reszelve
- egy csipet fahéj
- egy kanál cukor (kristály vagy barna)
- egy csipet só
Körtemártás elkészítése
- A körtéket meg kell mosni, majd meghámozni, kimagozni és darabokra vágni.
- A cukrot meg kell karamellizálni.
- Hozzá kell adni az apró darabokra vágott körtéket a cukorhoz és meglocsolni a citrom levével.
- Puhára kell párolni.
- Ha megpuhult botmixerrel össze kell turmixolni.
- Csipet sóval és gyömbérrel, fahéjjal lehet ízesíteni, ezekkel még alaposan össze kell pürésíteni.
Ha pikánsabbra szeretnénk készíteni még chili is adható hozzá.
A körteszószok nagyon sokféleképpen ízesíthetők, akár egyéb gyümölcsökkel (alma, mandarin, narancs, banán), vagy további fűszerekkel. Igazán zamatos, friss gyümölcsös variációk készíthetők, melyek nagyon jól illenek a különböző sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy akár édességekbe is.
A körteszósz akár télire is elrakható üvegekbe zárva a nyár zamatos ízét. Igazán különleges, gyümölcsös finomság, amit akár más gyümölcsökkel is keverhetünk.
https://teller-cake.blogspot.com/2016/02/tejberizs-korteszosszal.html
Vissza a kategória cikkeihez