Tartalomjegyzék
A körtekrémleves kevésbé ismert és népszerű, mint például az eperkrémleves, de mindenképpen érdemes kipróbálni a szezonban. Főleg akkor kerül előtérbe a körtés receptek keresése, ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre és nem tudjuk mit is kezdjünk vele. Érdemes akár be is főzni télire, bár a télálló fajták – megfelelő körülmények között tárolva – akár hónapokig eltarthatók. A körte nagyon egészséges gyümölcs – bár az arra hajlamosaknál puffadást okozhat – érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Hiszen magas a vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is.
Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, – ha nagyon érett körtéből készítjük – akár főzés nélkül is. Mely nagyon jól esik a nyári, kora őszi nagy melegben. Desszert helyett is fogyasztható.
Körtekrémleves recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg érett körte
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl főzőtejszín
- 1 evőkanál méz
- 1 dl tej
- fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
- 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citrom héja
- menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek
A körtekrémleves elkészítése lépésről – lépésre:
- A körtéket alaposan mossuk meg, vágjuk negyedekre, a magházukat távolítsuk el és kockázzuk össze. (Hagyjunk meg néhány kockát a díszítéshez).
- Majd a felvágott gyümölcsöt locsoljuk meg a frissen facsart citrom levével.
- Ha nagyon érett a körte, akkor öntsük bele a citromos gyümölcsöket egy tálba, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a pudingporral kikevert tejszínt, a mézet és a citromhéját is.
- Ízesíthetjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel és botmixerrel pépesítsük össze, majd hűtsük be.
- Ha keményebbek a körték, akkor cukros, szegfűszeggel, fahéjjal ízesített vízben főzzük kicsit puhára a gyümölcsöket. Majd egy merőkanálnyi lével keverjük el a pudingport és a tejszínt, pépesítsük össze a gyümölcsöt és a levesbe visszatett pudingos lével forraljunk még rajta egyet.
- Utána hűtsük be.
- Tálaláskor díszítsük mentalevéllel, körte darabokkal, esetleg fahéj szórattal.
Jól behűtve, vanília – vagy bármely – fagylalttal, tejszínhabbal kínálva desszert helyett is remek választás. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte
Vissza a kategória cikkeihez