Körtekrémleves

A körtekrémleves kevésbé ismert és népszerű, mint például az eperkrémleves, de mindenképpen érdemes kipróbálni a szezonban. Főleg akkor kerül előtérbe a körtés receptek keresése, ha nagyobb mennyiség áll rendelkezésünkre és nem tudjuk mit is kezdjünk vele. Érdemes akár be is főzni télire, bár a télálló fajták – megfelelő körülmények között tárolva – akár hónapokig eltarthatók. A körte nagyon egészséges gyümölcs – bár az arra hajlamosaknál puffadást okozhat – érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Hiszen magas a vitamin-, ásványi anyag és rost tartalma is.

Ez a krémleves pár perc alatt elkészíthető, – ha nagyon érett körtéből készítjük – akár főzés nélkül is. Mely nagyon jól esik a nyári, kora őszi nagy melegben. Desszert helyett is fogyasztható.

Körtekrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg érett körte
  • 2 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 evőkanál méz
  • 1 dl tej
  • fahéj, szegfűszeg – ízlés szerint
  • 1 kávéskanál frissen facsart citrom leve és egy negyed citrom héja
  • menta és/vagy citromfű – ízlés szerint díszítésnek

A körtekrémleves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A körtéket alaposan mossuk meg, vágjuk negyedekre, a magházukat távolítsuk el és kockázzuk össze. (Hagyjunk meg néhány kockát a díszítéshez).  
  2. Majd a felvágott gyümölcsöt locsoljuk meg a frissen facsart citrom levével.
  3. Ha nagyon érett a körte, akkor öntsük bele a citromos gyümölcsöket egy tálba, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a pudingporral kikevert tejszínt, a mézet és a citromhéját is.
  4. Ízesíthetjük kevés fahéjjal, szegfűszeggel és botmixerrel pépesítsük össze, majd hűtsük be.
  5. Ha keményebbek a körték, akkor cukros, szegfűszeggel, fahéjjal ízesített vízben főzzük kicsit puhára a gyümölcsöket. Majd egy merőkanálnyi lével keverjük el a pudingport és a tejszínt, pépesítsük össze a gyümölcsöt és a levesbe visszatett pudingos lével forraljunk még rajta egyet.
  6. Utána hűtsük be.
  7. Tálaláskor díszítsük mentalevéllel, körte darabokkal, esetleg fahéj szórattal.

Jól behűtve, vanília – vagy bármely – fagylalttal, tejszínhabbal kínálva desszert helyett is remek választás. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez