Körtefa

A körtefa nagyobb gondozást igényel, mint például az alma, talán ezért is van kevesebb belőle a kertekben. Azonban a körtefa dekoratív, kedves alakjával, és a zamatos, sőt gyógyhatásokkal rendelkező termésével nagyon is meghálálja a fáradozást. Virágzáskor pedig egyszerűen meseszép!

Körtefa gondozása  

A körte kényes növény, mely a mérsékelten meleg éghajlaton érzi jól magát, csapadékos klímát vagy öntözést igényelGondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is, ugyanis a körtefa betegségei ellen védekezni kell. A metszés is az egyik elmaradhatatlan eleme az eredményes körte termesztésnek. 

Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes gyümölcsöket terem. A körte fajták hazánkban is egészen sokfélék, a vilmoskörtén át a Hardy vajkörtéig, a sárga színűtől a zöld színűig, kora nyártól késő őszig érő fajták is megélnek éghajlatunkon. A megfelelő körülmények között tartott kései körte, akár hónapokig eltartható. Emiatt a körte is szinte egész évben elérhető a piacokon, nagyobb üzletek polcain.

Ez a gyümölcs is a nyers fogyasztás mellett változatosan felhasználható a konyhában, akár körtebefőtt, körte lekvár, de még remek körte pálinka is készíthető belőle. A körte jótékony hatása rendszeres fogyasztás mellett a szervezetre is hatással van, hiszen számos betegség megelőzhető rendszeres fogyasztásával, mivel a körte vitamin- és tápanyagtartalma szinte gyógyírként hat.

Körtefa ültetése

Ültetése előtt gondosan ki kell választani a helyét, mely napos, szellős legyen. Talajok közül a tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású, mélyrétegű, közép kötött talaj az ideális a növény számára. Egyaránt érzékeny a magas talajvízre és a szárazságra is. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. 

Körte szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. Az előbbi tavasszal és ősszel, a konténeres kiszerelésű a téli fagyos időszakok kivételével bármikor elültethetők. A szabad gyökerű körtefát azonnal célszerű elültetni, ha erre nincs mód vízbe kell állítani az ültetésig, hogy nem száradjon ki. Az ültetése előtt a gyökerek végéből ajánlott lecsípni 1-2 cm-t, hogy ezáltal a gyökérzóna növekedési erélye növelhető.

Az ültetőgödör legalább a kétszerese kell legyen a gyökér rendszer méretének. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni.

A körtefa virágzása szemet gyönyörködtető látvány és a zamatos termések számos felhasználási móddal kecsegtetnek. A körte jótékony hatása leginkább nyersen fogyasztva érvényesül, de számos feldolgozási formája ismert: a körtebefőtt, körte lekvár, körtebor, vagy körtepálinka és akkor még nem is említettük a körtés sütemény számos variációját. A héjával érdemes vigyázni, mert az puffadást okozhat az érzékeny gyomrúak számára.

https://www.tuja.hu/korte.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom