Körtefa metszése

A körtefa metszése az egyik legfontosabb eleme az eredményes körte termesztésnek. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken. Ezen kívül a kártevők és a betegségek is hamarabb és nagyobb károkat tudnak okozni, mint egy jól kialakított ágrendszerű gyümölcsfán. Magassága rendszerint nem haladja meg az 5 métert, sok nemesített fajta ennél is jóval alacsonyabbra nő. Megfelelő metszéssel továbbá javíthatunk a megjelenésén, a kondícióján is. Metszését a tél végére célszerű időzíteni, amikor a fagyok már nem tehetnek benne kárt, de a még a rügyek megduzzadása előtt. 

Hogyan történjen a körtefa metszése

A körtefa esetében a metszés már az ültetéssel egy időben megkezdődik. Már a fa fiatal korában, a korona kialakításánál törekedni kell arra, hogy a következő években megfelelő mennyiségű és minőségű termőrészek képződhessenek a vázágakon, ugyanis nem mindegy, hogy melyik ág, vessző, illetve hajtás hogyan kerül kialakításra.

A sok elágazással még nem rendelkező fiatal fa magasságát a talajtól számítva 80-100 cm-ben ajánlott meghatározni és metszését ennek megfelelően végezni. Ezzel a beavatkozással erőteljes elágazásra késztetjük. A fiatal körtefa növekedése során a középső, ún. sudárhajtás legyen mindig a legmagasabb, azaz magasabb, mint a környező domináns és másodlagos vezérágak. A körtefa ágai természetükből adódóan egyenesen felfelé törekednek, jellegzetes oszlopos koronaformát adva ezzel a fának.

Körtefa metszése idősebb korban

A körtefa esetében is igaz, hogy nemcsak a fiatal növényeket kell metszeni, hanem az időseket is, gyakorlatilag minden korban szükség van az alakításra. Ennek az az oka pedig az, hogy metszéssel határozható meg a fa jövőbeni alakja, valamint a gyenge hajtások is ezáltal szüntethetők meg. Az évek során szükséges a karbantartó metszés végzése, amivel a gyümölcsöt hozó és a vázat adó ágak egészségét lehet megőrizni.

A fiatalabb gyümölcsfáknak évente van szükségük metszésre, az öregebb fákat viszont elég két-három évente metszeni. Amikor a fa már termőre fordul, a koronája úgy kezd terebélyesedni, szélesedni. A gyümölcsök súlya idővel a vízszinteshez közeli helyzetbe is húzhatja az ágakat. Ezt úgy lehet elősegíteni, ha az ágat lefelé húzva, zsinórral földbe vert karóhoz kötözzük. Érdemes az ágak köré tekert zsinórt kipárnázni, hogy ne okozzon sérüléseket az ágakon. Ha nem sikerül legalább 60 fokos szöget elérnünk az ág és a fa törzse között, akkor érdemesebb őket eltávolítani. 

Ezekkel a visszavágásokkal és az oldalágak nagyobb szögben történő alakításával szellősebbé lehet tenni a fa szerkezetét. Ezáltal több napfény jut a korona belsejébe, így a fa hamarabb hoz gyümölcsöt, és a várható terméshozam is nagyobb lesz. A betegségek is jobban megelőzhetők a jól karbantartott, szellős körtefák esetén. A szellősebb ágrendszer megkönnyíti továbbá a permetezést is, hiszen így akadály nélkül minden ághoz eljut. A sérült, a már letermett, öreg ágakat, hajtásokat is szükséges eltávolítani. A beteg ágak eltávolításával megelőzhető a tűzelhalás megjelenése is a fákon. A fa tövéből előtörő sarjhajtásokat, illetve a vázágakon megjelenő függőleges vízhajtásokat szintén el kell távolítani, ahogy megjelennek. 

https://www.skil-szerszamok.hu/utasitasok-lepesenkent/gyumolcsfak-metszese.html

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom