Körtefa betegségei

A körtefa betegségei sok esetben hasonlatosak az almafa betegségeivel. Kártevők és különböző megbetegedések is okozhatják a levelek, ágak, termések károsodását, melyek ellen védekezni szükséges. körte gondozást, törődést igénylő növény, mely a mérsékelten meleg éghajlaton érzi jól magát, csapadékos klímát vagy öntözést igényel. Gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is. A metszés az egyik elmaradhatatlan eleme az eredményes és egészséges körte termesztésének. 

Körtefa betegségei – kórokozók által

Lisztharmat

A lisztharmat fehér, lisztszerű bevonatot képez a leveleken és a hajtásvégeken. Ha megjelenik, a levelek besodródnak, görbülnek, elszáradnak és lehullanak. Emiatt szükséges a kiegyenlített tápanyagellátás biztosítása a növények számára, ezáltal növelve a nagyobb ellenálló képességet számukra.  Az egyoldalú műtrágyázás, túlzott nitrogén trágyázás növeli a növények lisztharmattal szembeni fogékonyságát.

Már a tavaszi metszés során el kell távolítani a fehér színű fertőzött vesszőket, amelyek általában a vesszővégi 4-6 rügyet szokott megfertőzni, így a vesszőket erősen vissza kell metszeni. A permetezés időszaka a rügypattanástól a virágzás végéig, sziromhullásig terjedő időszak, ezek a kezelések meghatározóak a növényvédelem sikerességében. Ebben az időszakban elsősorban felszívódó hatású lisztharmat elleni gombaölő szereket érdemes használni

Varasodás

Ennél a betegségnél először a levélen olajfolt, később feketés zöld, bársonyos foltok jelennek meg, és elkezdenek a levelek lehullani. A fiatal gyümölcsön zöldes fekete foltok, a héjon berepedezett foltok láthatók.

Zöld bimbós állapotig használhatók a réz tartalmú permetezőszerek. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól június közepéig) felszívódó, majd felszívódó és kontakt szerekkel kombinálva érdemes védekezni. Később elég a kontakt készítmények használata. Záró permetezésre tartós hatású, rövid egészségügyi várakozási idejű szert érdemes bevetni.

Monília betegség

A gyümölcs felületein a sérülésből kiinduló barna rothadás, a felületen körkörös okkersárga penészpárna figyelhető meg. A fán múmiaként fennmarad, a gyümölcs a tárolóban elfeketedik.

A beteg gyümölcsöket fel kell szedni és meg kell semmisíteni. Szüret előtt gombaölőszer használata lehetséges. A fertőzött vesszőket le kell metszeni, a vessző egészségesnek tűnő 10 centis darabjával együtt. A levágott vesszőket el kell égetni, mert sok fertőző gombafonalat és spórát tartalmaznak. A fákat alaposan meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel. Szükség esetén ezt a permetezést később meg is kell ismételni.

Tűzelhalás

Tűzelhalásos megbetegedés esetén a fertőzött virágok vizenyősek lesznek és elfeketednek és a friss hajtások begörbülnek. Mézgacsepp jelenik meg a sebzésen, hajtásszáradás is megfigyelhető. A fiatal gyümölcs elpusztul, amit később a fa pusztulása követhet.

Fontos az egészséges szaporítóanyag használata, a fertőzött növényi részek azonnali eltávolítása (40-60 cm), és megsemmisítése. Ne maradjon el a vágószerszám fertőtlenítése, és a sebkezelés sem.

Körtefa betegségei – kártevők által

Sodrómoly, araszoló hernyó

A hajtásnövekedés üteme szerint károsítanak. Már a virágzás előtt megjelennek. A sodrómolyok 2. nemzedéke a gyümölcsön hámozgató károsítást tesz. Az araszoló hernyók a hajtásokat összeszövik, a fiatal kötődött termést odvasítják. Növényvédőszeres kezelés tavasszal egy alkalommal elegendő a levéltetvek elleni védekezéskor.

Körtemoly

Évente 1 nemzedéke fejlődik ki. A frissen kelt hernyók a körte magházáig furakodnak be, s ott a magokon táplálkoznak. Károsításától behorpadhat a gyümölcs. A fertőzött körték nem hullanak le, így a faj jelenlétére kevés külső jel utal. Fontos a gyümölcsök védelme júniusban, a tojásrakást megelőzően kontakt hatású szerekkel. A talajművelés a lárvákat és a bábokat gyéríti. 

Körte gubacsszúnyog

Lárvái a fiatal körték normálisnál gyorsabb növekedését és torzulását okozzák. Egy termés belsejében akár 100, fehéres színű, mozgékony lárvát is találhatunk, melyek a magház körüli részben táplálkoznak. Védekezés ellene szisztemikus szerekkel lehetséges.

Körtelevél gubacsszúnyog

Ez a lárva a talajban bábozódik és úgy telel át. Később a körtefa leveleinek az összesodrásából lehet következtetni a jelenlétükre, melyek ne is biztos, hogy a leveleken jelentkeznek, lehet, hogy csak a talajban vannak még, de már a növény levelei jeleznek. Kontakt és sziszteimkus szerekkel lehet védekezni ellenük. Védekezés a sziromhullást követően, a tojásból kikelt lárvák ellen szisztemikus szerekkel ajánlott.

Poloskaszagú körtedarázs

Tojásaikat a virágba rakják. Az apró körték sziromhullást követően tömegesen hullanak le a fáról, a lehullott gyümölcsökön a csészelevelek tájékán apró, sötét színű lyukak láthatók, körülötte barna színű ürülék. Kettévágva a lehullott gyümölcsöt a belsejében fekete falú üreget láthatunk, ami poloskára emlékeztető szagot áraszt. A le nem hullott gyümölcsökön később jellegzetes S alakú parásodott csík figyelhető meg. 

Levéltetű

A levéltetvek a növény fiatal leveleit szívogatják, melyek hatására a növény növekedése lelassul. A leveleken megjelenik a mézharmat, majd azon megtelepszik a korompenész. Kémiai védekezéshez kontakt és szisztemikus szerek egyaránt használhatóak. A fákon tojás alakban telelő kártevő ellen tél végén még lemosó permetezés ajánlott

Piros körtepajzstetű 

Metszés után, a nyugalmi időszakban vazelinolajos lemosó permetezés ajánlott a telelő lárvák ellen. Ha indokolt, tenyészidőszakban, virágzás után, fehér ragacslapos lappal megfigyelhetjük a rajzást, és ez alapján a rajzó hímek ellen április végén, május elején védekezhetünk kontakt szerekkel. Június közepén a lárvák ellen szisztémikus szerekkel lehet védekezni. A körte fásodott hajtásain szívogatnak.

https://www.tuja.hu/korte.htm

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom