Körtebor

Tartalomjegyzék

A körtebor a körte erjesztésével előállított alkoholos ital. Az almabor nyugati kultúrájához szorosan kötődik a körtebor, ezért divatosak a körteízesítésű almaborok is, de gyakran egyéb gyümölcsízeket is felhasználnak.

Hazánkban és Európa-szerte egyaránt a francia stílusú alacsony alkoholtartalmú, szénsavas almabor a legelterjedtebb, melyet nemzetközileg egységesen cider néven népszerűsítenek. Létezik a körtés változat is, ami azonban nem cider. Ez a körtebor hasonló eljárással készül, a neve perry, mert a cider az ugye alma.

Az erjesztéstől függően száraz és édes ciderek színe a halványsárgától a sötétbarnás-narancssárgáig terjed, ami teljesen tiszta, áttetsző, de zavaros is lehet. Létezik szénsavas és szénsavmentes változat is, az előbbi jóval gyakoribb. Alkoholtartalma lehet kétszázalékos, az angol ciderekre viszont a 8,5 százalék vagy nagyobb alkoholtartalom a jellemző. Egyes régiókban – Németország, Amerika – almabor a neve, míg Amerikában és Kanadában kemény cidernek (hard cider) hívják az alkoholtartalmú almaborokat, a sima cider csak alkoholmentes üdítőre utal.

Körtebor

Körtebor már számos kézműves üzlet polcain található. A szalmás-mézes színű, érett gyümölcsös és intenzív illatú, kifejezetten édes bor savakban közepesen gazdag, zamatos, kellemes gyümölcsös utóízű. Főleg az édes karakteres ízek kedvelőinek ajánlott, desszertek, sütemények mellé, vagy akár szárnyasokhoz, könnyű grillételekhez. Ízvilága a könnyed, édes fehérborokéhoz hasonlatos. Akár otthon is lehet próbálkozni az elkészítésével.

Körtebort otthon?

A körtebor a szőlőből készült boroknál kevésbé erős, édeskés, szénsavas, frissítő gyümölcsbor, mely elkészítésével akár otthon is próbálkozhatunk. Ha van legalább néhány körtefánk, vagy nagy mennyiségű gyümölcshöz jutunk érdemes megpróbálkozni vele. Bár a szükséges hozzávaló eszközök miatt inkább csak nagyobb mennyiség elkészítése esetén éri meg a ráfordítást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elkészítés 5-6 hétig is eltart, és aztán az ízletes, aromás gyümölcsbort néhány hét alatt ajánlott el is fogyasztani.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyümölcsbor

Címlap kép: Körtebor (forrás: https://www.origo.hu/tafelspicc/20140619-nehez-elkepzelni-hogy-vannak-emberek-akik-gyumolcsbort-isznak.html)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom