Tartalomjegyzék
A körtebefőtt – akárcsak más gyümölcsből készült társai, nagyon népszerűek hazánkban. A körte fajták lehetnek nyári és téli érésűek is. Ez a gyümölcs utóérésű, ami azt jelenti, hogy a fáról leszedve még folytatódik az érése. Ezért a még nem teljesen érett kemény gyümölcs szobahőmérsékleten még hosszabb ideig eltartható. Azonban az érett körte csak a hűtőszekrényben tartható el néhány napig.
A körte fogyasztható nyersen, befőttként, pürésítve, gyümölcssalátaként vagy levesként is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva. A körte ivólé és a körtepálinka kiváló alapanyaga, és aszalható is. Valamint készíthető belőle a birsalmához hasonló eljárással körtesajt, de körte lekvár is.
Körtebefőtt recept
A körtebefőtt készítésével a nyár és az ősz zamatos ízét vihetjük át a hideg téli napokra. A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét.
Hozzávalók:
- 1,5 kg körte
- 1 liter víz
- 1 egész citrom
- 20 dkg cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint változtatható)
- 1 rúd fahéj
- 1 tk szegfűszeg
- befőttesüvegek jól záródó tetővel
Körtebefőtt elkészítése:
- A körtéket alaposan meg kell mosni, meghámozni, negyedekre vágni és a magházakat eltávolítani.
- Egy lábosban el kell keverni a vizet, a citrom levét, a cukrot és a fűszereket.
- Majd hozzá kell adni a feldarabolt körtéket és azzal együtt feltenni főzni.
- Pár perc bugyogás után az előkészített, tiszta üvegekbe kell tölteni a körteszeleteket és ráönteni a főzőlét.
- Ezt követően le kell zárni az üvegeket, majd szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
- Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.
Javaslat! A meghámozott körte hamar megbarnul, ezért nem szabad sokat várni, mielőtt a főzővízbe kerül. Nagyobb mennyiség eltevése előtt érdemes részletekben pucolni és megfőzni a körtéket.
Ez a befőtt készítési eljárás bármilyen más gyümölcs esetén használható. A körtebefőtt pedig tovább ízesíthető, variálható. Akár más gyümölccsel együtt is berakható, igazán zamatos, finom variációk készülhetnek, és csak a fantáziánk, meg az elérhető gyümölcsök szabhatnak határt.
http://www.gasztrokaland.hu/cikk/show/1290
Vissza a kategória cikkeihez