Tartalomjegyzék
A körte vitamin tartalma igen széleskörű, mely jótékonyan hat a szervezetre. Finom, édes íze egyedi, ősszel és télen is könnyen beszerezhető, mégsem olyan népszerű, mint az alma. A vadkörtét már a honfoglaló magyarág is ismerte, miután az a Kárpád-medencében is őshonos. A körte valószínűleg Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs, mely már évezredek óta ismert.
Körülbelül 5000 fajtája ismert, ebből hazánkban nagyjából 25 fő fajtát és 10-12 található meg a piacokon. Az apróbb szemű, puha, nyári körte már júniusban érik, a téliek közül több fajta a következő tavaszig eltartható, így a körte fogyasztási idénye az almáéhoz hasonlóan hosszú. Utóérő, tehát leszedés után, tárolás közben tovább érik. Kényes növény, de itthon is remekül megterem, sok finom sütemény, ivólé, lekvár és a körtepálinka zamatos alapanyaga is.
A körte vitamin tartalma
A körte sok ásványi anyagot tartalmaz: kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód és vitamin tartalma is számottevő, hiszen megtalálható benne: A, B1, B2, C, E és PP vitamin is. Ez az egészséges gyümölcs rendszeres fogyasztás mellett számos betegség megelőzésében szerepet játszik és bár nem gyógynövény sok betegségre természetes gyógyír lehet. Polifenol antioxidánsokban is gazdag, melyet főleg a héja tartalmaz. Valamint jelentős a pektin tartalma is. Viszont a vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az alma esetében.
Körte jótékony hatása
A körte nemcsak rendkívül zamatos, hanem a szervetre is jótékonyan hat. Számos betegség ellenszereként használható:
- Csökkenti a vérnyomást
A benne található káliumnak van szerepe a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában és vérszegénység esetén is jótékonyan hat.
- Gyulladáscsökkentő
A körtében található a quercetin, egy antioxidáns, mely erős gyulladáscsökkentő hatással bír ezáltal izületi gyulladások, reuma és köszvény esetén is segít
- Vérnyomás szabályozó
Csökkenti a magas koleszterinszintet, valamint a magas vérnyomást, de még a szívbetegségek kockázatát is.
- Bélproblémák esetén
A körtében található nagy mennyiségű rost segíti az emésztést, mely során helyreállítja a bélflórát és segíti a belek normális működését. A bélflóra működésének szabályozásával többféle betegség megelőzésénél is szerepet játszik.
- Depresszió ellen
Szellemi és fizikai kimerültség esetén is bevethető, valamint a depresszióban szenvedőknek is segítség lehet a rendszeres fogyasztása.
- Cukorbetegség esetén
Alacsony kalória tartalma és fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. Gyomorkímélő diétákhoz és fogyókúrák kiegészítőjeként is ajánlott, azonban a körte diéta nem tartható hosszabb ideig.
A körte fogyasztása esetén arra is figyelni kell, hogy az érzékeny gyomrúaknak puffadást okozhat, ilyen esetben érdemes vékonyan lehámozni a héját. Azért vékonyan, mert a körte vitamin tartalmának nagy része a héjban és a héj alatti területen található.
https://www.vitalitas-magazin.hu/szezonalis/korte-hatasai
Vissza a kategória cikkeihez