A körte vitamin és ásványi anyag tartalma is magas, ezért is egy igazi szuper gyümölcs. Bár a C vitamin tartalma kevesebb, mint az alma esetében és a gyümölcs sem annyira népszerű, már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és nemesítették. Homérosz egyenesen az istenek ajándékának tartotta. Eredetileg Közép-Ázsiából és Perzsiából származik. A körte is lédús, tápláló gyümölcs, amely vitaminban és ásványi anyagban is gazdag.

Körte vitamin és ásványi anyag tartalma

körte nagyon jó élelmirost forrás, az energia tartalma: 100 g körte kb. 209 kj/ 50 kcal. A körte glikémiás indexe körülbelül 38. Az 55-nél alacsonyabb GI-érték alacsonynak tekinthető. Az alacsony GI-értékű élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen, mind a súly, mind a vércukorszint szinten tartása szempontjából. 

A körtének magas az ásványi anyag tartalma, ezért főleg a hűvös időben érdemes minél többet ennünk belőle, hogy megelőzzük a betegségeket. Többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, cinket, bórt és jódot is tartalmaz. A vitaminok közül pedig A-, B1-, B2- és C, K vitamin is található benne. A gyümölcs vitamin- és ásványi anyag tartalma nagy részben a héjban és közvetlenül az alatt található így, ha nem muszáj, ne hámozzuk meg a gyümölcsöt.

A K vitamin segít a véralvadásos megbetegedéseknél. Ha a testünk megsérül, a K-vitamin kezdeményezi a gyógyulás folyamatát a vérzés lassításával és leállításával, valamint megelőzni, illetve kezelni a csontritkulást és a csontsűrűség elvesztését.

A körte jótékony hatása a szervezet számára

A körte rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető:

  • Megakadályozza az érelmeszesedést, így segít a szívbetegségek és a szívelégtelenség megelőzésében. Csökkenti a vérkoleszterin szintjét
  • Kedvezően befolyásolja a bélműködést, csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a bélrenyheséggel, székrekedéssel járó panaszokat.
  • A körtében található bór a benne lévő kalcium- és magnézium szabályozásával segíti a csontképződést és akadályozza a csontritkulás kifejlődését. Kedvezően hat az ízületi kopásokra, és megakadályozhatja az ízületi gyulladás egyes fajtáinak kialakulását is. 
  • Napi 3 vagy több gyümölcs elfogyasztása a látás megóvásában is segítenek. A körtében lévő anyagok ugyanis csökkentik a makula degeneráció kialakulását, ami az időskori vakság egyik leggyakoribb oka.
  •  A körtében lévő rostok nemcsak a szívnek tesznek jót, de az emésztőrendszernek is, hiszen a körte az egyik legjobb salaktalanító gyümölcs hírében áll. Kimossa a szervezetből a méreganyagokat, meggyorsítja az emésztést, ezáltal segít a fogyásban is.
  • A körte antioxidánsokban gazdag, ami hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez. Megfázásos, vírusos időszakban ezért különösen ajánlott a fogyasztása.

A körte felhasználása

A körtének utóérése van, így az éretlen körte is szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérik. Érdemes távol tartani az erős szagú élelmiszerektől, mert a hajlamos magába szívni a szagokat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a gyümölcs biztonságos forrásból származik, akkor érdemes átmosni ecetes vízzel – három rész víz, egy rész ecet. Így biztosan eltávolítunk róla minden szennyeződést.

A körtét főleg befőttek, ivólevek készítésére használják a nyers fogyasztáson túl, de számos recept alapanyaga is. A sütemények, desszert variációk különösen népszerűek e zamatos gyümölccsel készítve, de akár a húsok mellé készített mártás, és a leves is igazán különleges ízhatással bír. A hazánkban több helyszínen is rendezett Körtefesztivál pedig különleges körtés ételeket is kínál a számtalan program mellett. 

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/miert_egeszseges_a_korte

Vissza a kategória cikkeihez