Körte paradicsom

A körte paradicsom igazi különlegesség, mely létezik sárga és piros színben is. A paradicsom rengeteg fajtája ismert, színei és formái rendkívül széles skálát ölelnek fel. Egy pár évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt a fehér paradicsom, vagy a fekete színű kumato paradicsom, de akár a sárga ananász paradicsom is. Manapság már teljesen természetes, hogy egy paradicsomsaláta, olyan sokszínű, mint a szivárvány és már a látványa is különleges, hát még az ízvilága. 

Körte paradicsom fajták

A paradicsomok formája is sokféle, a paprika alakú paradicsomtól a datolya paradicsomon át egészen a szilva paradicsomig sokféle megtalálható. A körte paradicsom is a formájáról kapta a nevét, egészen úgy néz ki, mint a körte. Többféle színben megtalálható és az ízviláguk is különböző.

  • Piros színű körte paradicsom
    Koktél paradicsom, körte formával és édesen ízletes terméssel. Apró, piros körte alakú bogyói késő őszig teremnek. Friss fogasztásra, saláták, hidegtálak díszítésére alkalmas, jóízű fajta, mely élénk íze miatt elsősorban a nyári saláták kedvenc alapanyaga lehet.
  • Sárga színű körte paradicsom
    A sárga színű a folytonnövő paradicsom fajták egyike, mely egy igen kedvelt fajta. 2,5-5 cm nagyságú, kb. 10 dkg súlyú savanykás termései elsősorban friss fogyasztásra, főleg salátákba ajánlott. 
  • Fekete körte paradicsomok
    Természetes módon nemesített, egyedülálló, sötét árnyalatú fajta, mely szibériai eredetű. Termése gyakran mahagóni-barna, sötétzöldes árnyalatokat ölt, apró körte formájú és kiváló, összetett, édes, kiegyensúlyozott ízű. Nem csak dekoratív, de tökéletes salátába, vagy paradicsomszósz készítéséhez.

Ezek a paradicsomok főleg kisebb bogyókat termő fajták, azonban rendkívül dekoratívak, akár a kertekben, akár az erkélyeken, balkonokon és mindig kéznél van. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott fajták. Igazán jól mutat, ha keverjük a fajtákat, akár az ültetés során, akár a salátákba. Gondozásuk nem tér el az egyéb paradicsom fajták gondozásától. Támaszték biztosítása, vagy kikarózás is ajánlott nekik. Illetve fel is futtathatók. Van amelyik a 2,5-3 méteres magasságot is elérheti.

https://noveny.plejad.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom