A körte lekvár egy igazán különleges lekvár, melyet érdemes elkészíteni, hogy a szezonján túl is ehessünk ebből a zamatos, jóízű gyümölcsből. Kalácsra, kenyérre kenve, fánk töltelékeként, vagy bármely süteményekbe rakva is kiváló, de a palacsintában és a grízes tésztán is megállja a helyét.

Ráadásul a körte rendkívül sokféleképpen felhasználható gyümölcs, hiszen fogyasztható nyersen, befőttként, pürésítve, gyümölcssalátaként vagy levesként is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva. A körte ivólé és a körtepálinka kiváló alapanyaga is, és aszalható is. Valamint készíthető belőle a birsalmához hasonló eljárással körtesajt is.

Körte lekvár recept

A körte lekvárhoz az érettebb gyümölcsök felhasználása az ajánlott, a keményebbek inkább körtebefőtt készítésére alkalmasak.

Hozzávalók:

  • 1,5 kg érett, puha megpucolt, kimagozott körte
  • 0,5 kg befőzőcukor
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Körte lekvár elkészítése

  1. A kimagozott és héjától megtiszított körtéket egy nagy lábosba vagy fazékba tesszük, ráöntjük a befőzőcukrot és közepes lángon elkezdjük főzni.
  2. Időnként megkavarjuk a fakanállal, hogy a cukor a gyümölcsökön egyenletesen eloszlódjon.
  3. Mikor a körte levet eresztett és megpuhult, egy botmixerrel vagy krumplitörővel pépesre zúzzuk. De akár maradhatnak benne gyümölcs darabok is, ez ízlés kérdése.
  4. Egy nagy lábosba kell önteni, majd felforralni.
  5. A forrástól számítva még körülbelül 10 percig kell forralni.
  6. Ezután a befőttesüvegekbe kell szedni egy merőkanál segítségével óvatosan, mert forró.
  7. Le kell zárni őket a kupakokkal, és fejtetőre állítani.
  8. Maximum 10 percet álljanak így és mehetnek is száraz dunsztba.
  9. Itt 1-2 napig kell őket hagyni kihűlni, aztán lehet őket a kamra polcára tenni.

A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét, lehet ezekkel tovább is ízesíteni. Valamint akár levendula virággal, vagy vegyesen akár alma, sütőtök, narancs, citrom, vagy bármely más gyümölccsel együtt is keverhető, igazán zamatos, finom variációk készülhetnek belőle, melyek akár előre karácsonyi ajándéknak is. A variációk száma végtelen és csak az ízlésünk és a fantáziánk szabhat határt.

http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/kortedzsem

Vissza a kategória cikkeihez