Körte kalória

A körte kalória tartalma nem túl magas, de nem is tartozik az alacsony kalória tartalmú gyümölcsök közé, mint például a citrom vagy a narancs.   A körte fogyasztása elősegíti a fogyást, ugyanis nagyszerű kiegészítője a fogyókúráknak. Egyrészt helyreállítja az emésztést, valamint felgyorsítja az anyagcsere folyamatokat, másrészt mivel bővelkedik vízben, gyorsan teltségérzetet okoz. Ha hirtelen megéhezünk, elég, ha megeszünk egy körtét, méghozzá a héjával együtt. Ezzel nemcsak az éhségünk csillapodik, hanem a szervezetünk számára fontos tápanyagok jelentős részét is pótoltuk.

Egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén mindössze 50 kalória. 

A magas rost- és vitamin tartalmának köszönhetően pedig igazán egészséges rágcsálnivaló. Egy közepes körte elfogyasztása a napi szükséges rost bevitel 20%-át biztosítja.   

Sokan nem szeretik, vagy csak megszokásból levágják a körte héját, ami alatt a benne található vitamin nagy része van. Érdemes ezzel együtt fogyasztani, de mivel puffadást okozhat, az érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott, ők inkább vékonyan hámozzák le.

Körte kalória tartalma

Egy közepes méretű körte az alábbi értékekkel bír:

  • 101 kcal
  • 0,7 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 21,5 g szénhidrát (cukor: 17,4 g)
  • A körte glikémiás indexe: 36

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A körtét érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani a körtével, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom