Körte jótékony hatása

A körte jótékony hatása már évezredek óta ismert, még ha háttérbe is szorul az alma mellett, érdemes erről is szót ejteni. A körtét már Homérosz is az istenek ajándékának nevezte. Az első körte nemesítéseket is a görögök végezték legalább 3000 évvel ezelőtt. A rómaiak pedig már akkor legalább 40 különböző fajtát termesztettek. A középkorban azonban nem fogyasztották csak főve, mert a nyers változatát mérgezőnek tartották. Ez a tévhit egészen a Napkirály koráig tartotta magát, akkor viszont már uralkodói ínyencségnek számított.

A körte vitamin tartalma

A körte sok A-, B1-, B2 és C, K vitamint tartalmaz, illetve kalcium, magnézium, cink, vas, kálium is található benne. Polifenol antioxidánsokban is gazdag, főleg a héja tartalmazza. Valamint jelentős a pektin tartalma is. Viszont a vitamin tartalma jóval csekélyebb, mint az alma esetében. 

Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. 

Körte jótékony hatása

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak rendkívül zamatos, hanem a szervetre is jótékonyan hat. Számos betegség ellenszereként használható. 

 • Csökkenti a vérnyomást
  A benne található káliumnak van szerepe a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.
 • Gyulladáscsökkentő
  A körtében található a quercetin, egy antioxidáns, mely erős gyulladáscsökkentő hatással bír és csökkenti a magas koleszterinszintet, valamint a magas vérnyomást, de még a szívbetegségek kockázatát is. 
 • Bélflóra helyreállító
  A körtében található nagy mennyiségű rost segíti az emésztést, valamint a belek normális működését. A bélflóra működését is szabályozza, mely többféle betegség megelőzésénél is szerepet játszik. 
 • Depresszió ellen
  A depresszió ellen is bevethető.

Alacsony kalória tartalma és fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. Gyomorkímélő diétákhoz és fogyókúrák kiegészítőjeként is ajánlott, azonban a körte diéta nem tartható hosszabb ideig.

https://www.vitalitas-magazin.hu/szezonalis/korte-hatasai

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom