Körte ivólé

A körte ivólé, talán kevésbé ismert és készített házilag, mint a körtebefőtt.  Pedig, ha van hozzá alapanyag és az időnk is engedi, igazán érdemes nekifogni, egyszerű és nagyon finom. Az sem elhanyagolható szempont, hogy tartósítószer- és hulladékmentes, így sokkal jobb alternatívája a boltokban kapható gyümölcsleveknek. Igaz, hogy ettől az örök igazság marad: a víznél nincs egészségesebb.

A körte rendkívül sokféleképpen felhasználható gyümölcs, hiszen fogyasztható nyersen, befőttként, pürésítve, gyümölcssalátaként vagy levesként is. Húsételek mellé kiegészítő köretként is tálalható nyersen vagy rövid ideig párolva. A körte gyümölcslé és a körtepálinka kiváló alapanyaga, és aszalható is. Valamint készíthető belőle a birsalmához hasonló eljárással körtesajt és körte lekvár is.

Körtés ivólé recept

A körte ivóléhez az érettebb gyümölcsök felhasználása az ajánlott, a keményebbek inkább körtebefőtt készítésére alkalmasak.

Hozzávalók:

  • 3 kg érett, puha körte
  • 20 dkg cukor (elhagyható, vagy ízlés szerint variálható a mennyiség)
  • 1 teáskanál citromsav
  • 1 liter víz
  • ivólés üvegek jól záródó kupakokkal

Körte ivólé elkészítése

  1. A körtéket meg kell mosni, majd meghámozni és felkockázni.
  2. 1 liternyi vízben fel kell oldani a citromsavat és ráönteni a feldarabolt gyümölcsre.
  3. Majd jó alaposan össze kell turmixolni (ne maradjanak benne darabok) és egy nagy fazékba önteni.
  4. Érdemes literenként adni hozzá a vizet hígításként és úgy kóstolgatni, hogy a megfelelő sűrűséget elérje.
  5. Célszerű a cukrot is így adagolva, kóstolgatva adni hozzá.
  6. Jól el kell keverni, hogy a cukor fel tudjon oldódni.
  7. Ezután fel kell tenni főni és kb. 5 percig forralni.
  8. Majd az előkészített üvegekbe kell tölteni még forrón.
  9. Ezt követően száraz dunsztba kell állítani őket 1-2 napra, amíg teljesen ki nem hűl.
  10. Ha teljesen kihűlt mehetnek a hűvös kamra polcára.

A körtének kiváló fűszerei a szegfűszeg és a fahéj is, melyek még jobban kiemelik az ízét, lehet ezekkel tovább is ízesíteni. A cukor helyettesíthető más cukorpótlókkal, vagy akár teljesen el is hagyható.

Ez az ivólé készítési eljárás bármilyen más gyümölcs esetén (pl. őszibarack, alma) használható. Az ivólé pedig akár tovább ízesíthető, variálható. Akár narancs, citrom, vagy bármely más gyümölccsel együtt is keverhető, igazán zamatos, finom variációk készülhetnek, és csak a fantáziánk, meg az elérhető gyümölcsök szabhatnak határt.

https://tudatosvasarlo.hu/cikk/keszitsunk-ivolevet-hazilag

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom