Körte glikémiás indexe

A körte glikémiás indexe nem túl magas. A kalória tartalma sem túl magas, de nem is tartozik az alacsony kalória tartalmú gyümölcsök közé, mint például a citrom vagy a narancs.   A körte rendkívül egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezet számára.  

Mivel számos vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, fogyókúrás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik körte diéta is. Mivel bővelkedik vízben, gyorsan teltségérzetet okoz. Ha hirtelen megéhezünk, elég, ha megeszünk egy körtét, méghozzá a héjával együtt. Ezzel nemcsak az éhségünk csillapodik, hanem a szervezetünk számára fontos tápanyagok jelentős részét is pótoltuk.

Egy közepes méretű körte kb. 100 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén mindössze 50 kalória

Körte kalória tartalma

Egy közepes méretű körte az alábbi értékekkel bír:

  • 101 kcal
  • 0,7 g fehérje
  • 0,4 g zsír
  • 21,5 g szénhidrát (cukor: 17,4 g)

Körte glikémiás indexe 

A körte glikémiás indexe: 38

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

A körtét érdemes étkezés előtt – akár étkezések között is – fogyasztani. Ilyenkor egy pohár vizet is célszerű fogyasztani az almával, hogy a gyümölcs rostjai kissé megdagadjanak a gyomorban, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig laktassanak. A körte jelentősen nem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom