Körte fajták

Hazánkban a körte fajták nagy számban ismertek és termesztettek több vidékünkön is. Az alma máig hazánk legjelentősebb gyümölcse, azonban a körte fajgazdagsága és gyümölcsmennyisége is vetekszik az almáéval, hiszen hazánkban mindkét gyümölcs nagy népszerűségnek örvend.  

A körte azonban az egyik legnehezebben termeszthető gyümölcsök egyike, így egyáltalán nem marad meg mindenhol. Ugyanis nagyon kényes, kicsit sem tűri a szárazságot, sok csapadékot, folyamatos vízellátást igényel. Mindemellett a talaj bőséges tápanyagellátása szükséges a körtefák számára. Már ebből is látszik, hogy nem mindenhol adottak a feltételek hazánk vidékein sem a körte termesztéshez.

Azonban Göcsej környékén adottak azok a földrajzi körülmények, amelyek lehetővé teszik a meglehetősen kényes gyümölcs termesztését. Mivel a göcseji termőtalaj kitűnően alkalmas erre a célra, ezen a tájegységen komoly mezőgazdasági hagyománya van a gyümölcsnek és a belőle főzött körtepálinkának is, mely már a hungarikumok listáján is szerepel.

Nyári körte fajták

  • Kornélia körte
    Ismeretlen eredetű nyári körte fajta, mely július elejétől érik. Kicsi, vag közepes, tojásdad alakú, sárgás színű, napos oldalán pirosas, vékony héjú, sárgásfehér húsú gyümölcsei szotyosódásra hajlamosak.
  • Clapp kedveltje
    USA-ból származó fajta, mely augusztus elején érik. Közepesen nagy méretű gyümölcsei sárga színűek, melyek a napos oldalukon pirosak is lehetnek. Széles körte alakúak, melyek felülete sima. Héja középvastag, gyengén viaszos. Húsa fehér színű, omlós, bő levű, illatos. Kiváló minőségű nyári körte fajta, mely 1-2 hónapig tárolható.
  • Nyári Kálmán körte
    Balkáni származású, hazánkban ősidők óta termesztett fajta, mely augusztus közepétől érik. Középnagy méretű, széles körte alakú, szalmasárga színű gyümölcseinek húsa sárgásfehér, puha, bő levű, mely friss fogyasztásra és körte lekvár, körtebefőtt eltevésére alkalmas fajta.
  • Vilmos körte
    Angliából származó fajta, mely augusztus végén, szeptember elején érik. Középnagy vagy annál nagyobb méretű gyümölcsei sárga színűek, szabályok körte formájúak, vékony héjúak, lédús, zamatos, édes-savanykás, muskotályos ízűek.
  • Piros Vilmos körte
    USA-ból származó fajta, mely augusztus közepén, végén – 5-10 nappal a Vilmos után – érik.  Középnagy vagy annál nagyobb méretű gyümölcsei éretten barnáspirosas fényes színűek. Lédús, édesen savanykás, mely nem tárolható hosszabb ideig.

Téli körte fajták

  • Bosc kobak körte (Alexander)
    Belgiumból származó fajta, mely szeptember közepétől érik.
    Ez az egyik legjobban szállítható, eltartható körte fajta. Nagy méretű gyümölcsei felfelé keskenyedő körte alakúak. Színük fahéjasbarna, héja közepesen vastag, aromás, ízletes.
  • Kieffer körte
    USA-ból származó fajta, mely szeptember közepétől érik. Nagy, orsó alakú, sárga héjú gyümölcsei barna pontozásosak. Kemény, sárgásfehér húsú, birs illatú, savanykás ízű, jól tárolható fajta.
  • Packhams Triumph körte
    Ausztráliából származó fajta, mely szeptember végétől érik. Nagy méretű gyümölcsei sárga színűek, széles körte alakúak, melyek felülete rücskös. Héja középvastag, olvadó a Vilmoshoz hasonló ízvilággal. Jól szállítható és tárolható, sokoldalúan felhasználható, kiváló minőségű körte fajta.
  • Hardy vajkörte
    Franciaországból származó fajta, mely augusztus végén, szeptember elején érik. Középnagy, tojásdad alakú gyümölcsei sárgás színűek. Fehér húsú, lédús, különleges fűszeres ízű gyümölcsei rövid ideig tarthatók el és a szállítást sem viselik jól.
  • Conference
    Angliából származó fajta, mely szeptember közepétől, végétől érik. Középnagy vagy annál nagyobb méretű gyümölcsei zöldessárga színűek, megnyúlt körte formájúak. Nagyon édes vajkörte, mely feldolgozásra és friss fogyasztásra is alkalmas. Hosszú ideig eltartható, zölden szedve jól is szállítható.
  • Császár körte
    Bizonytalan eredetű, ősrégi fajta, mely szeptember közepétől október elejéig érik. Középnagy, tojásdad vagy gömbölyded alakú fénylő, sima sárgászöld héjú, éretten sárgás színű, rozsda pontozással. Fehér húsa, illatos, bő levű, friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez