Körte érlelése

A körte érlelése, illetve utóérése még szedés után is folytatódik, azonban nem mindegy, hogy mikor milyen érettségű gyümölcsöt szüretelünk a gyümölcsfákról.  Nálunk, a mérsékelt égövben, a tipikusan utóérő gyümölcsök főleg az almatermésűek köréből kerülnek ki. Ilyenek többek között az alma, a körte, a birs, a naspolya. Ezek őszi szüretelésű gyümölcsök.

Nyáron inkább a nem utóérő, rövidebb ideig tárolható gyümölcsök kerülnek az asztalra. Kivételt képez ez alól a sárgabarack és az őszibarack. Ezeknek ugyanis van utóérésük, bár még az sem tesz olyan hosszú tárolási időt lehetővé, mint ami a tipikusan utóérő gyümölcsöknél lehetséges.

Az utóérés azt jelenti, hogy a gyümölcs nem teljesen érett állapotban kerül leszüretelésre és még megfelelő körülmények között tovább érik. Ezáltal javulnak a beltartalmi értékei, még színesebb, ízletesebb lesz, húsa megpuhul, a gyümölcs fogyaszthatóvá válik. Ezzel szemben a nem utóérő gyümölcsöknek csak akkor lesz jó az élvezeti értékük, ha a fán értek meg. Ugyanis a szüretet követően már nem javulnak a beltartalmi értékeik.

Körte érlelése

A körte az utóérő gyümölcsök közé tartozik, azonban nem mindegy, hogy mikor és hogyan szüreteljük. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 80%-os érettségi fokot elért gyümölcsök esetében várható még a megfelelő utóérés. Általánosságban elmondható, hogy a körte akkor tekinthető szedésre érettnek, ha az alapszíne már világos zöld, esetleg sárgába hajló – ez fajta függő – de már nem harsány zöld. Ekkor már könnyedén leválik, de még az ujjak nyoma nem látszik meg, de már nem kőkemény tapintású. A körte nem fokozatosan érő gyümölcs, vagyis egyszerre leszüretelhető. Vannak ugyanis fokozatosan érő gyümölcsök (sárgabarack, őszibarack is), ami azt jelenti, hogy 2-3 naponta részletekben – akár 4-szer, 5-ször – kell szüretelni.

Érdemes a gyümölcsöt kézzel szedni, mert bár alkalmazható a körte esetén a rázva szedés is, de akkor a sérülések miatt a gyümölcs még kevesebb ideig tárolható el. Ugyanis minél érettebb, annál nagyobb mértékben és könnyebben sérül.

Körte tárolása

A körte tárolása nem okozhat nehézséget, ha van pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. A körte héja a különböző fajtáknak megfelelően lehet vastagabb vagy vékonyabb. A vastagabb borítású gyümölcsök hosszabban eltárolhatók, ha nincs rajuk sérülés. A körte rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Rendkívül jól fagyasztható, de készülhet belőle lekvár és befőtt egyaránt. Az őszi időszakban érdemes rendszeres fogyasztásával a szervezet vitamin raktárát feltölteni, így készülve a télre.

Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig.

Mire figyeljünk a tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom