Körte élettani hatása

A körte élettani hatása már évezredek óta ismert. Már Homérosz az istenek ajándékának nevezte és az akkori rómaiak is számtalan nemesítését végezték.

A körte eredetileg Közép-Ázsiából és Perzsiából származik. Évezredek óta ismert gyümölcs, melyet egészen a középkorig nem ették csak főtt állapotban, ugyanis a nyers körtét mérgezőnek tartották. Valószínűleg a vackor – a vadkörte – volt az őse és nemesítéssel, oltással szaporították. A Napkirály korában szűnt meg a tévhit a fogyasztásával kapcsolatban, onnantól a nemesek kiváltsága volt, uralkodói ínyencségnek számított. Hazánkban is több fajtáját ismerjük, a császárkörtétől a vilmoskörtéig, a világos zöld színűtől a sötétbarnáig. Nagyon igényes fajta, ezért a termesztése külön szaktudást igényel.

Körte élettani hatása

A körte rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Jótékony hatású:

 • segít a rákmegelőzésében
  A C-, és K vitamin tartalmának és réz tartalmának köszönhetően antioxidánsként harcol a káros szabadgyökök, így a rák kialakulása ellen is.
 • gyulladáscsökkentő
  A benne található bór tartalom segít a kalcium és magnézium hasznosításában, melyek kedvezően hatnak az ízületi gyulladásokra, a kopásos megbetegedésekre és megakadályozhatják az ízületi gyulladás egyes fajtáinak kialakulását.
 • óvja a szívet
  Magas rost tartalma kifejezetten jót tesz a szívnek, ezáltal fogyasztásával védve azt.
 • vérnyomás- és koleszterinszint szabályozó
  A rost tartalom a koleszterinszintet is csökkenti azáltal, hogy megköti az epesavat és kihajtja a szervezetből azt. Szakértők szerint a stroke kialakulásának veszélye is 50%-al csökkenthető a körte rendszeres fogyasztásával.
 • segít a csontritkulás megelőzésében
  A körtében található bór segít a kalcium- és magnézium hasznosítás szabályozásában, ezzel segítve elő a csontképződést és megakadályozva a csontritkulás kialakulását.
 • serkenti az emésztést a magas rostartalma miatt
  A magas rost tartalma jótékonyan hat a belek működésére, megakadályozva ezáltal a székrekedést. A belek megfelelő működése számos betegség megelőzésében nagy szerepet játszik. De hatásos az epebajok, gyomorproblémák esetén is. Vértisztító, kiváló salaktalanító és ezáltal méregtelenítő is egyben.
 • frissítő, élénkítő
  A legalább fél óráig főzött körte levének fogyasztása kiválthatja az energiaitalokat. Ugyanis élénkítő hatással van a szervezetre, így a nagyobb szellemi teljesítményt követelő időszakokban érdemes inkább ezzel a természetes módszerrel próbálkozni.

A körtével is – akárcsak az alma diéta esetén – végezhető néhány napos körte diéta, de magas energia tartalma miatt és viszonylag kevés tápanyag tartalma miatt három napnál további alkalmazása nem ajánlott.


A körte élettani hatása a különböző felhasználások során


Nyersen fogyasztva is nagyon finom, bár vannak, akiknél a héjának fogyasztása puffadást okoz. Ezen kívül is többféleképpen elkészíthető, felhasználható, akár friss fogyasztásra, vagy télre körtebefőtt, körte lekvár, vagy akár körte ivólé formájában is. A körtés sütemények pedig egész évben bármikor készíthetők, mivel a körte is azon gyümölcsök közé tartozik, melyek egész évben elérhetők.

https://www.naturalap.hu/?alap=vitaminok&vitaminok=korte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom