Körte egészséges

A körte egészséges és jótékony hatása már évezredek óta ismert, bár háttérbe szorul az alma mellett, amelynek inkább nagy fogyasztói vagyunk. Pedig a körtét már Homérosz is az istenek ajándékának nevezte. Az első körte nemesítéseket is a görögök végezték legalább 3000 évvel ezelőtt. Ebben az időben a rómaiak pedig már legalább 40 különböző fajtáját termesztették. A középkorban azonban a nyers körtét nem – csak főtt állapotábanfogyasztották, ugyanis mérgezőnek tartották. Egészen a Napkirály koráig tartotta magát ez a tévhit. A Napkirály idején azonban már uralkodói ínyencségnek számított. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend, ez az igazán zamatos gyümölcs. 

A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak rendkívül zamatos, hanem a szervezetre is jótékonyan hat.  Számos betegség ellenszereként használható. 

Körte – sok vitaminnal

A körtében az alábbi vitaminok vannak: A-, B1-, B2 és C és PP vitamin is. C vitamin tartalma nem olyan jelentős, viszont kalcium, magnézium, cink, vas, kálium, és jód is található benne.

A legtöbb értékes anyag a héjában és a héj alatti területen van, itt találhatók az antioxidánsok is, például a polifenol. A rost tartalma is jelentős. 

A körte egészséges és jótékonyan hat a szervezetre


Nem gyógynövény, de jelentős gyógyhatással bír a szervezetünkre nézve:

 • Segíti az emésztést
  Ugyanis magas rost tartalmának köszönhetően enyhíti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést, mely többféle betegség megelőzésénél is szerepet játszik. 
 • Segít a hólyaghurut gyulladásánál
  A napi 3-6 pohár körtelé elfogyasztása elősegíti a hólyaghurut gyulladás gyógyulását.
 • Csökkenti a vérnyomást
  A benne található káliumnak van szerepe a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.
 • Gyulladáscsökkentő
  A körtében található a quercetin, egy antioxidáns, mely erős gyulladáscsökkentő hatással bír és csökkenti a magas koleszterinszintet, valamint a magas vérnyomást, de még a szívbetegségek kockázatát is. 
 • Depresszió ellen
  A depresszió ellen is hatásos rendszeres fogyasztása.
 • Éberséget okoz
  A benne található bórtartalom miatt élénkít, felfrissít, fogyasztásával az energiaitalok fogyasztására nincs szükség.

Alacsony kalória tartalma és fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják. Gyomorkímélő diétákhoz és fogyókúrák kiegészítőjeként is ajánlott, azonban a körte diéta nem tartható hosszabb ideig.

https://www.vitalitas-magazin.hu/szezonalis/korte-hatasai

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom