Körte ecet

A körte ecet egy gyümölcsborecet, melynek egészségre gyakorolt jótékony hatása rendkívüli. Az ecet univerzális termék a háztartásban: használhatjuk ételízesítésre, vízkő eltávolítására, de darázscsípés enyhítésére is. Sokféle formája létezik, az egyik legértékesebb az almaecet, mely lágyabb, kellemesebb aromájú, mint a háztartásokban leggyakrabban előforduló 10 és 20 százalékos ecetsavak.

A körte nagyon egészséges zamatos gyümölcs, mely rendszeres fogyasztás mellett igazán jótékonyan hat a szerveztre. Nincs ez másképpen a körte ecet esetében sem. Az ecetek – bár jellemzően a savanyítás kapcsán jutnak eszünkbe – remek fűszerezői az ételeknek és gyógyhatásuk sem elhanyagolható. A körte ecetakárcsak az almaecet vagy a gyümölcsecetek – rendszeres fogyasztása az egészségre gyakorolt pozitív hatásának köszönhetően kifejezetten javasolt. Így nem csak az ételek ízesítésére, de még a szépségápolásban is használatos.

A körte ecet jótékony hatásai

A körte ecet az eredeti gyümölcs számos tápanyagát tartalmazza. Megtalálható benne az A-, B- és C-vitamin és számos – a szervezet számára hasznos – ásványi anyag is.

Jótékonyan hat: 

  • enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat
  • csökkenti a szervezet koleszterinszintjét 
  • fontos szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is 
  • magas vérnyomás kezelésére is alkalmas
  • migrén kezelésében is fontos szerepe van
  • remek fertőtlenítő és gombaölőszer
  • immunrendszer erősítő is

Nem csak belsőleg, hanem külsőleg is nagy segítségünkre lehet., hiszen az ecetes fürdővíz feszessé varázsolja a bőrt, hámlasztó hatású és a bőrt illatosítja és tisztítja is. Ha igazán bársonyos bőrt szeretnénk – főleg a téli hónapok megviselt bőrének kezelésére -, akkor egy kád vízhez adjunk 200 ml ecetet és egy pohár tejszínt is, ez csodákat tesz a bőrünkkel. Az ecetes hajöblítés pedig a hajunkat teszi selymessé, lazává és fényessé. Ehhez 4-5 evőkanál ecetet szét kell kenni a hajon, majd leöblíteni.

Körte ecet fogyókúrában

A gyümölcsecet fogyókúra esetén is alkalmazható, hiszen gyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, vízhajtó, méregtelenítő és étvágycsökkentő hatású, és gátolja a zsírok lerakódását. Türelmesnek kell lenni azonban, mivel jótékony hatását hosszú távon fejti ki, így a többletsúly fokozatosan adható le. 

Alkalmazása: 1 evőkanál ecetet el kell keverni 3 dl vízben és étkezés előtt 10-15 perccel meginni.

Másik lehetséges alkalmazási módja: naponta egy stampedli körte ecet melybe méz van elkeverve, reggeli után elfogyasztva szintén fogyasztó hatású.

Érzékeny gyomrúaknak és gyomorfekély esetén nem ajánlott!

Körte ecetet házilag mi magunk is készíthetünk.

Hozzávalók:

  • 5 l-es befőttesüveg
  • érett, egészséges körte
  • cukor vagy méz (vagy, ha magas a gyümölcs cukortartalma elhagyható)
  • víz (melyet felforralunk, majd langyosra visszahűtünk)

Elkészítése:

  • Az előzőleg alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegekbe beletesszünk annyi friss, zamatos, egészéges, nem hibás, magjától és szárától megszabadított gyümölcsöt, hogy 1/3-ig legyen.
  • Majd fel kell tölteni az előzőleg felforralt, majd visszahűtött vízzel úgy, hogy maradjon hely az erjedő anyagnak.
  • Literenként 2 evőkanál cukrot (vagy ennek megfelelő mézet) kell hozzákeverni. (Minél magasabb a cukortartalom annál erősebb lesz az ecet.)
  • Az üveget le kell kötni egy tüllel vagy nagyobb felületű gézlappal és meleg helyre kell állítani. (Nem kell, hogy napon legyen, de arra figyeljünk, ha a szabadba tesszük, hogy a hidegben leáll az erjedés.)
  • Amikor nem habzik, nem erjed tovább, akkor leszűrhető és kisebb üvegekbe tölthető.

https://www.piccantino.hu/ecet-es-olaj/fuszernoeveny-es-gyuemoelcs-ecet

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom