Körte diéta

A körte diéta egy igazán hatékony fogyókúrás módszer annál is inkább, mivel rendkívül magas a gyümölcs rost tartalma. A körte az egyik legaromásabb gyümölcsünk, tápanyagban azonban nem túl gazdag. Bár nagy a szénhidráttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják, mert főleg lassan felszívódó fruktózt tartalmaz.

Körte energia tartalma

A körte energia- és szénhidrát tartalma más gyümölcsökhöz viszonyítva magas (energia: 52kcal/100g, szénhidrát: 12g/100g). Szénhidrátjai közül a legjellemzőbb a fruktóz, ezt követi a szacharóz, majd a glükóz. Lédús gyümölcs: víztartalma 88g/100g.

Azonban a vitamin- és ásványi anyag tartalma nem magas. C-vitaminból fajtától függően 5-10mg/100g található benne. Kis mennyiségben még B1-, B2-, E- és A-vitamint, továbbá karotint, niacint és bitoint tartalmaz.

Az ásványi anyagok közül káliumtartalma említésre méltó (200mg/100g), foszfor, magnézium, kalcium, mangán, réz és vas kis mennyiségben található benne.

Kiemelkedő viszont az élelmirost-tartalma (6,2g/100g). Ez a tulajdonsága adja tulajdonképpen táplálkozástani értékét is. A magas rosttartalom segít megelőzni a székrekedést, és csökkentheti a vastagbél-daganatok kialakulásának kockázatát. A körte szerves savakból azonban kevesebbet tartalmaz, ezért sokak számára könnyebben emészthető, mint az alma.

Körte diéta hatása

A körte diétával óvatosan kell bánni, ugyanis a 3-8 napos, ásványvízzel és gyógyteákkal kiegészített kúra – melyet elsősorban emésztőszervi megbetegedésekre ajánlanak – veszélyes is lehet. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy a hosszabb mono diéta alatt a gyümölcs alacsony tápanyagtartalma miatt tápanyaghiányos állapot léphet fel. Ugyanis nem jut a szervezet elegendő fehérjéhez (aminosavakhoz), zsírsavakhoz, ezáltal csökken az immunrendszer hatékonysága, valamint vas- és vitaminhiány (főként a B12-vitamin, továbbá a zsírban oldódó A-, D-, E-, K-vitaminok hiánya) alakul ki. A dietetikusok egyetlen gyümölcsből sem ajánlanak két – három napnál hosszabb kúrát. Egy-egy gyümölcsnapon viszont jó hatású, ha a körte is szerepel a gyümölcsök között.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom