Körte csemete

Körte csemete a legtöbb kertészetben elérhető igen széles kínálatban. Ugyanis a körte rendkívül népszerű gyümölcs hazánkban, ami nagyrészt köszönhető annak, hogy a körte szezon a nemesítéseknek köszönhetően egészen június közepétől október végéig kitolódott. A körte fajták pedig nemcsak zamatos, illatos gyümölcsük miatt kedveltek, a jótékony hatásuk sem elhanyagolható. Főleg nyersen fogyasztva érvényesül a körte jótékony hatása a szervezetre. Ennek érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani belőlük.  

Milyen legyen a körte csemete 

A körte csemete választása előtt érdemes eldönteni, hogy hová szeretnénk ültetni a fát, illetve mi célból. Az érési időszakot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha van mód rá, szerencsés a körte fajták közül érdemes a korai fajtáktól a kései fajtákig úgy választani, hogy folyamatosan biztosítva legyen a nap érlelte zamatos gyümölcs.  Egy csemete kiválasztása előtt ezeket mindenképpen érdemes figyelembe venni.

Körte csemete vásárlása ültetése, gondozása

A vásárláskor érdemes arra figyelni, hogy a csemetének minél egyenesebb legyen a törzse, minél szabályosabb legyen az oltás forradása, ne legyen sérült a gyökérzete és egészséges legyen a törzse. Az ültetés előtt már figyeljünk a kertben a fényviszonyokat, széljárást, illetve, hogy az őszi fagy mely részeken hagy először dérfoltokat a növényeken vagy a gyepen. A gyümölcsfák döntő többsége meleg igényes, ezért célszerű őket szél- és fagy védett helyre ültetni. A gyümölcsfa csemetéket szabad gyökerű, illetve konténeres kiszerelésben is meg lehet vásárolni. A konténeres gyümölcsfák nagy előnye a biztos eredés.

Körte csemete ültetése, gondozása


Ültetését szabad gyökerű facsemete esetén ősszel (október-november) vagy tavasszal (március-április) érdemes végezni, de mindenképpen fagymentes időszakban. Konténeres facsemete esetén az év bármely időszakában ültethetők, szintén a fagymentes időszakban. Ha nem ősszel kerül ültetésre, akkor talán egy kicsit gondosabban kell locsolgatni a fácskát, mivel könnyebben kiszáradhat. Mivel a téli hideget közepesen tűrik, érdemes fagytól védettebb helyre ültetni. A szabad gyökerű csemetéket ültetés előtt legalább fél-egy napra vízzel teli vödörbe ajánlott állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótoljuk.

Az ültető gödör legalább a gyökérzet kétszerese legyen, amit célszerű istállótrágyával megszórni és a földdel elkeverni beültetés előtt. A fagyérzékeny kajszit és őszibarackot gyakran ültetik tavasszal. A fák tövét tél előtt célszerű talajtakarással védeni, melyre a mulcs kiválóan alkalmas.

A körte hazánk területén szinte bárhol megél. A szélsőséges időjárási viszonyokat nem kedveli. Talajok közül leginkább a tápanyagokban gazdag, mélyrétegű, középkötött talajban fejlődik jól.

Honnan tudjuk, hogy milyen a kertünk talaja?

A talaj kötöttségét, szerkezetét könnyen meg lehet állapítani az alábbiak alapján:

  • A vizes homoktalajból gyúrt földdarab állandóan szétesik a kezünk között.
  • A közepesen kötött vályogtalajból gyúrt giliszta nem esik szét, de nem is nagyon hajlítható.
  • A kötött agyagos talajból gyúrt giliszta olyan hajlékony, képlékeny, hogy a fazekasok megirigyelnék, de a kertészkedők ennek nem annyira örülnek.

A körte a magas talajvízre és a szárazságra egyaránt érzékeny. Rendszeres öntözést igényel. Mivel a virágai korán nyílnak a késői fagyok is kárt tehetnek bennük, érdemes őket fagymentes helyre ültetni.

Érdemes a körtefa betegségei ellen rendszeres lemosó és növényvédő permetezéssel védekezni, de a fák metszése is elengedhetetlen az egészséges, rendszeres termés érdekében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom