Körte cefre készítése

A körte cefre készítése gondos odafigyelést igényel, hiszen csak ez által lehet a gyümölcsben lévő értéket gazdaságosan kihasználni. Valamint csak a jó cefréből lehet jó pálinkát előállítani. Azokból a gyümölcsökből, melyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak cukrot, azok alkalmasak pálinka készítésére. Ilyenek az alma, birs, cseresznye, körte, meggy, őszibarack, sárgabarack, szilva, szőlő, szőlőtörköly, illetve a vegyes gyümölcsök.

A körte cefre készítése

A körte cefrézésének legfontosabb mozzanatai:

  • Tisztaság

Nagyon fontos, hogy mind a begyűjtött gyümölcsök, mind pedig a tárolóedények tiszták legyenek. A felhasználni kívánt gyümölcsökön ne legyenek rothadás- és föld szennyeződések sem. Valamint a gyümölcsök szárait, magjait is el kell távolítani. Ha a mag nagyobb mennyiségben jelen van a cefrében, az keserűséget okozhat. (Ugyanakkor például a sárgabarack esetén szükséges valamennyi jelenléte, hogy a harmonikus illat- és íz anyagát elérje.)

  • Darabolás

A begyűjtött megtisztított gyümölcsöket össze kell darabolni annak érdekében, hogy a körtéből a gyümölcscukor az erjedés folyamán minél könnyebben és gyorsabban alkohollá tudjon alakulni. Ehhez használatos eszközök: szőlődaráló, gyümölcsaprító, habarcskeverő (melyet fúrógépbe lehet befogni), de bármi egyéb mellyel minél apróbb darabokra lehet vágni úgy, hogy a szövetek roncsolásával, a gyümölcslét kinyerjük.

  • Erjesztés

A cefre erjesztésénél fontos a megfelelő hőmérséklet, mely 15-22 °C között a legoptimálisabb.

Ennél alacsonyabb hőfok esetén az élesztők szaporodása nagyon lelassul, így az erjedési folyamat lassú, vagy esetleg nem is indul be. 22 °C fölötti hőmérséklet esetén viszont nagyon gyors az erjedési folyamat, így nincs elegendő idő arra, hogy a harmonikus íz- és illatanyagok kialakuljanak.

Amire még figyelni kell a körte cefrézése közben:

  • az erjesztő tartályba mindig csak annyi gyümölcs kerüljön, ami feldolgozásra is kerül.
    A következő napi feldolgozások új edénybe kerüljenek, mert a már erjedésnek indult anyag az új gyümölccsel nem kezd el újra erjedni, tehát az utólagosan belekerült anyagból a cukor nem alakul át alkohollá.
  • Az erjedésben lévő cefrét 7-10 napon át naponta legalább egyszer át kell keverni. Ez a zajos erjesztés időszaka, mely alatt a cefrés edény tetejét csak lazán kell lezárni. 14 nap után már légmentesen lezárható. (Célszerű műanyag hordót használni ehhez, fém semmi esetre ne legyen!)

Ezek után történhet csak meg a pálinka főzése. Hazánkban több helyen foglalkoznak pálinka főzéssel, de főleg a kajszibarackból készült pálinka a jellemző, az őszibarack pálinka a ritkaságok közé tartozik.

A minőségi pálinka ízét és zamatát a tulipánformájú pohár emeli ki igazán, mely a nyelv alá vezeti a párlatot, ahol a legintenzívebben érzékelhetők a gyümölcsös aromák.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pálinka

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom