Körte ára

A körte ára szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban ez a gyümölcs is nagyon népszerű csemege, bár a körte szezon alapvetően nem tart sokáig. Azonban abban az időszakban országszerte több helyszínen is várják az érdeklődőket Körtefesztiválokon a különböző kulturálisa és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, körte lekvár befőzésre, kóstolásra is lehetőség nyílik.

A körte fajták érési ideje júliustól október végéig tart. A július, augusztusban érő fajták a nyári körték. Ezekre a fajtákra jellemző, hogy hosszú idejű tárolásra nem alkalmasak, friss fogyasztásra viszont kedveltek, keresettek a piacon. Jelentős képviselőik a Clapp kedveltje, a Guyot Gyula és a Vilmos körte. A hazai körteültetvények nagy részén jellemzően az őszi fajták találhatóak, így a gazdaságilag jelentős körte fajták zömét ősszel takarítják be.

Körte ára

A körte árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában a hazai szezonig jellemzően a spanyol, olasz termés uralja.
  2. A másik pedig az időjárás: ugyanis a virágzáskor jelentkező fagyos időjárás nagyon meg tudja tizedelni a termést, de a hosszú esőzés sem tesz neki jót.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a körte – vagy bármilyen zöldség, gyümölcs ára.

Az árak alakulásáról

Az Európai Unióban egyébként Olaszország, Belgium, Spanyolország és Hollandia a legjelentősebb körtetermelő, ezen országok önmagukban a magyar termésmennyiség sokszorosát produkálják.

De világszinten Dél-Afrikában, Kínában, az Egyesült Államokban és Ausztriáliában is jelentős mennyiségben termesztenek körtét. Az USA-ban a bio körte kínálata is növekszik az utóbbi években.

Hazánkban egyre kisebb területeken folyik a gazdálkodás. Ennek egyrészt oka a kevés megfelelő éghajlati adottságú terület, a szegényes alanyfajta-kínálat, az öntözés és a szakképzett munkaerő hiánya. Ezenkívül az ültetvények között is magas az elöregedett ültetvények aránya. Továbbá csökken a hatékony növényvédő szerek kínálata. Valamint a körte kártevőinél a gyors rezisztencia kialakulása, illetve az újabb betegségek megjelenése sajnos nem teszi a körtét nagy területen, nagy terméshozamokkal gazdaságosan termeszthető növénnyé.

Emiatt a felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan igen tág határok között mozogtak. A körte ára azonban az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárása következtében meglehetősen magas. Ezt a külföldről behozott görög, vagy spanyol körte árak sem tudják nagyon lejjebb vinni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom