Kieffer körte

A Kieffer körte egy kiváló gyümölcsfajta, mely számos előnnyel rendelkezik, és egyike azoknak a körte fajtáknak, amelyeket széles körben termesztenek világszerte. Ez a fajta körte Amerikából származik, és a 19. század közepén fedezték fel, George S. Kieffer nevű illinois-i gazdálkodó kertjében. Ez a fajta egy keresztezés eredménye, amelyben részt vett a kínai sandalwood körte és a vilmoskörte. A 20. század óta igen nagy népszerűségre tett szert az Egyesült Államokban és más országokban egyaránt.

A Kieffer körte jellemzői

A Kieffer körtefa koronája feltörekvő, majd lecsüngő. Korán termőre fordul, rendszeresen bőven terem. Vesszője olajzöld, a levelei nagy tojásdad alakúak. A gyümölcsei nagyok, kicsit hordóra emlékeztetők, mivel a közepe szélesebb és a csésze, valamint a kocsány felé keskenyedik. Általában szalmasárga vagy zöld színű, a héja sokszor élénk pirossal mosott, kissé durva, barna pontozásokkal.  Szeptember közepétől szedhető. Kemény, sárgásfehér húsú, birs illatú, savanykás ízű, jól tárolható fajta. Túléretten hirtelen puhul. Októbertől decemberig fogyasztható.

A hús textúrája ropogós és nedves, és enyhe, édes íze van, ami kiválóan kiegészíti a friss gyümölcsök ízét.

Ültetése, gondozása

A körtefa ültetésekor fontos figyelembe venni a megfelelő telepítési helyet. Már az ültetés előtt készítsük elő a helyét. Napos, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag területre van szüksége, és megfelelő távolságokat kell megtartani a többi növénytől.

Körtefa csemetét szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. A körte ültetése tavasszal a jó idő beköszöntével, illetve ősszel is megtörténhet. Érdemes számolni azzal is, hogy a fiatal fa fagyérzékeny. 

A fát az ültetése után, majd azt követően is rendszeresen öntözni kell, különösen az első években, amikor a fa gyökerei még fejlődnek.

Az őszi és tavaszi metszés segít a fa formájának és termőképességének fenntartásában, a betegségek megelőzésében.

Betegségekkel szemben ellenálló fajta. Igénytelen, így ideális választás lehet olyan környezetekben, ahol más körtefajták nehezebben termeszthetők.

Felhasználása

A Kieffer körte frissen fogyasztva kiválóan ízletes, de az ismert és kedvelt felhasználási módjai közé tartozik a befőzés és a sütés is. Készíthetünk belőle lekvárt, süteményeket, vagy akár grillezett körtét is.

Az érett gyümölcsök hűtőszekrényben is tárolhatók néhány hétig.

A Kieffer körte kiváló választás lehet a kertészek és gyümölcstermelők számára, mivel ellenállóképessége és sokoldalú felhasználhatósága miatt kedvelt fajta. A gyümölcs finom íze és sokféle felhasználási lehetősége miatt pedig az étkezési és gasztronómiai élvezeteket is fokozza.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom