Kálmán körte

A Kálmán körte, vagy más néven Nyári Kálmán körte egy kiváló gyümölcs, amely hosszú történelmi háttérrel rendelkezik. Régi fajta Magyarországon is honos, de eredetileg Kis-Ázsiából származik. A termése szabálytalan, bütykös, buckós felületű, ezért szokták Buckóskörtének is nevezni. A fajtát Nyári Kálmán néven is ismerik, ami az elterjedt hozzáférhetőségére és a nyári időszakban való érésére utal. A gyümölcs hagyományosan népszerű volt a magyar kertekben, és az évszázadok során számos kertészeti változat jött létre, azonban napjainkra már olyan kevés helyen lelhető fel, hogy veszélyeztetett fajta lett.

Kálmán körte jellemzői

A Nyári Kálmán körtefa erős növekedésű, magasra növő, viszonylag korán termőre fordul. Szétterülő koronájának ágai kuszák, a levelei széles tojásdad formájúak. Bőven, de nem rendszeresen terem.  Közepes méretű gyümölcse augusztus végén, szeptember első felében szedhető, melyet aszimmetrikus, enyhén bordázott, tojásdad alakja és világoszöld, éretten szalmasárga héja tesz könnyen felismerhetővé. Sárgásfehér húsa finom, tömött, édes, kissé muskotályos ízű, de fanyar ízvilágú, mely teljesen éretten kásásá válik. Hamar elveszti finom ízét. Éppen ezért hosszú ideig nem tárolható el, érdemes mielőbb elfogyasztani, felhasználni.

Ültetése és gondozása

Ez a fajta részben öntermékeny, de érdemes mellé porzópárt telepíteni a rendszeres és bőséges terméshozam érdekében. Már a körtefa ültetése előtt fontos megválasztani a helyét és előkészíteni a talaját. A jó víz- és levegőgazdálkodású, középkötött, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A szélvédett, napos helyen érzi jól magát, árnyékos helyre ne telepítsük. Kifejezetten nagy helyigényű.

Az ültetését követően is rendszeres öntözésre van szükség, különösen a száraz időszakokban, hogy a fa megfelelően fejlődhessen. Azonban kerüljük a pangó vizet.

Gondozásának része a rendszeres metszés is, mely fontos a fa formájának és termőképességének fenntartásához. Valamint ezzel jobban megelőzhetők a betegségek is. Ennek megsegítésére még ajánlott az őszi- illetve a tavaszi lemosó permetezés is.

Nyári Kálmán körte felhasználása

A Nyári Kálmán körte fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, az érett gyümölcsök azonban kásássá válnak. Ezért érdemes mielőbb elfogyasztani, feldolgozni. Rendkívül jó konyhai alapanyag, sütemények, piték, de lekvár és befőtt is készíthető belőle.

A gyümölcsöt gyakran tálalják sajtokkal és dióval kombinálva, így egy ízletes előételt vagy desszertet készíthetünk vele.

A Kálmán körte tehát nemcsak finom és tápláló gyümölcs, hanem a kertészek és a gasztronómia szerelmesei számára is kedvelt választás.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom