Japán körte

A Japán körte, más néven nashi vagy Pyrus pyrifolia, egy kivételes gyümölcs, amely a körte családjába tartozik, és jellegzetes ízével és ropogós textúrájával kitűnik a gyümölcsök között. Őshazájában, Kelet-Ázsiában számos néven – többek között vízikörte, almakörte, homokkörte – is hívják. A Japán körte eredetileg Kínából származik, de Japánban és más ázsiai országokban is igazán népszerű. Kínában már több mint kétezer éve termesztik, és ebben az időszakban számos különböző fajtája alakult ki. A nashi szó Japánból származik, ahol a gyümölcsnek hagyománya van, és a kifejezés maga is a japán kiejtésből származik. A Japán körte később a világ más részeire is elterjedt, beleértve hazánkat is.

A Nashi vagy Japán körte jellemzői

A Japán körte dísznövényként is nagyon mutatós, a kertünk különleges ékessége lehet. Tavasszal nyílnak krémfehér, gazdag fürtben pompázó virágai. Nyár végére érleli be aranysárga színű terméseit. A gyümölcse különleges ízével és textúrájával tűnik ki. Ízében és érési idejében is eltér a hazánkban megszokott körte fajtáktól. Gyümölcse – mely kerekded – inkább az almához hasonló. A gyümölcs húsos és ropogós, hasonlóan a hagyományos európai körtéhez, de kevésbé lédús. Az íze édes, kissé almás, vaníliás jegyekkel, de az ananászra és a sárgadinnyére is emlékeztet. Nem utóérésű, ugyanis gyümölcsei már a fán beérnek.

A Japán körte ültetése, gondozása

Az itthoni klíma viszonyok tökéletesen megfelelnek a termesztésének. Ültetése előtt érdemes megválasztani a helyét, mely napos és szélvédett legyen. Készítsük elő a talaját is. A jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A pH-érték legyen körülbelül 6,0-7,5 között.

Ültetéskor ügyeljünk a megfelelő térközökre a növények között, hogy biztosítsuk a megfelelő szellőzést és növekedést. Bár nem nő magasra, viszont már az ültetés utáni évben terem. (Érdemes az ágak alátámasztásáról gondoskodni, elkerülendő az ágak letörését.) A Japán körte rendszeres öntözést igényel, különösen a szárazabb időszakokban. Az egyenletes talajnedvesség kulcsfontosságú a jó termés eléréséhez.

Az éves rendszeres metszés segít a növény formájának és méretének ellenőrzésében, valamint a gyümölcs fejlődésének támogatásában.

Itthon termő fajtái:

  • Chojuro
  • Hosui
  • Kosui
  • Nikisseiki
  • Shinseiki

Jó a fagytűrése, betegségekkel szemben is meglehetősen ellenálló. Így bio termesztésre is ajánlott a nashi körte.

Felhasználása

A Japán körte kiválóan fogyasztható nyersen, de számos más felhasználási lehetősége is van. Gyakran használják salátákban, desszertekben, süteményekben, azonban lekvár főzésére nem alkalmas. A gyümölcs finom és egészséges csemege, amely gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is. Ráadásul kiváló másnaposság ellen!

Összességében a Japán körte egy különleges és ízletes gyümölcs, amely megfelelő gondozással és figyelemmel könnyen termeszthető. A gyümölcs gazdag ízével és sokoldalú felhasználási lehetőségeivel kiváló választás lehet minden kertész és gyümölcskedvelő számára.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom