Gluténmentes körtés pite

A gluténmentes körtés pite nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető édesség az őszi körte szezonban. Bármilyen idény gyümölccsel helyettesíthető, vegyesen is keverhető, így számos módon variálható, gazdagítható. A körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag, nemcsak desszertként, de úgy mindenképp. Szezonban főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.

Egyszerű gluténmentes körtés pite recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

  • 1,5 kg körte
  • 3 evőkanál darált dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

A házi körtés süti elkészítési lépései:

  1. Először egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a csipet sóval.
  2. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is és összemorzsoljuk a lisztben.
  3. Ezután hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, a kimért tejet és alaposan összedolgozzuk.
  4. Majd fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
  5. Addig a körtéket megmossuk, megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  6. Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük (ez utóbbi elhagyható).
  7. Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
  8. Ezután a hűtőszekrényből kivett tésztát két részre osztjuk.
  9. Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük először az egyik kinyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  11. Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
  12. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  13. Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
  14. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  15. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp: A dió helyett darált mandulát is használhatunk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez