Tartalomjegyzék
A gluténmentes körtés pite nagyon egyszerűen és könnyen elkészíthető édesség az őszi körte szezonban. Bármilyen idény gyümölccsel helyettesíthető, vegyesen is keverhető, így számos módon variálható, gazdagítható. A körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyag, nemcsak desszertként, de úgy mindenképp. Szezonban főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.
Egyszerű gluténmentes körtés pite recept
Hozzávalók:
- 50 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
A töltelékhez:
A házi körtés süti elkészítési lépései:
- Először egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a csipet sóval.
- Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is és összemorzsoljuk a lisztben.
- Ezután hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, a kimért tejet és alaposan összedolgozzuk.
- Majd fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
- Addig a körtéket megmossuk, megpucoljuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
- Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük (ez utóbbi elhagyható).
- Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
- Ezután a hűtőszekrényből kivett tésztát két részre osztjuk.
- Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük először az egyik kinyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.
Tipp: A dió helyett darált mandulát is használhatunk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte
Vissza a kategória cikkeihez