Császár körte

A Császár körte (Pyrus communis ‘Császár’) egy gyönyörű és kitűnő körte fajta, melynek eredete, származása nem ismert.  A gyümölcs rendkívül különleges megjelenésű és ízletes. Gyümölcse, mely szeptember végén, október elején szüretelhető, közepes méretű, többnyire kicsi, és alakja tojásdad, néha hosszúkás tompa alakú lehet. A héja sima sárgászöld, később citrom– vagy aranysárga színűvé válik, a napos oldalán gyengén piros színű, apró sárgásbarna szegélyű rozsda pontozásokkal. A hús szép fehér, igen finom, bőlevű és olvad a szájban. Illatos és kellemesen fűszeres zamatú.

Császár körte jellemzői

Gyenge növekedésű, közepes méretű fái általában 5-7 méter magasra nőnek. Levelei hosszabbak, oválisak, középzöldek. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Szeptember végén, október elején érő tojásdad, gömbölyded, szabálytalan körte formájú gyümölcsei kicsi vagy közepesen nagy méretűek. A héja vékony, éretten aranysárga, a napsütötte oldalán pirosas színű. A gyümölcs húsa fehér, zamatos, lédús.

Ültetése és gondozása

Ez a fajta nem öntermékeny, tehát szükséges mellé porzópár. Már a körtefa ültetése előtt fontos megválasztani a helyét és előkészíteni a talaját. A jó víz- és levegőgazdálkodású, középkötött, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A szélvédett, napos vagy enyhén árnyékos helyen érzi jól magát. Nagy a helyigénye. Érdemes 5-6 méteres sor- és tőtávolsággal ültetni.

Az ültetését követően is rendszeres öntözésre van szükség, különösen a száraz időszakokban, hogy a fa megfelelően fejlődhessen. Azonban arra figyeljünk, hogy a pangó vizet azonban nem tolerálja.

Gondozásának része a rendszeres metszés is, mely fontos a fa formájának és termőképességének fenntartásához. Valamint ezzel jobban megelőzhetők a betegségek is. Ennek megsegítésére még ajánlott az nyár eleji- illetve a téli – november, decemberi – lemosó permetezés is.

Jól ellenáll a betegségeknek, azonban a kései fagyok károsíthatják a virágait.

Felhasználás

A Császár körte fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, az érett gyümölcsök mézédes ízűek és kellemesen aromásak. Rendkívül jó konyhai alapanyag, leves, sütemények, desszertek, de lekvár és befőtt is készíthető belőle.

A gyümölcsöt gyakran tálalják sajtokkal és dióval kombinálva, így egy ízletes előételt vagy desszertet készíthetünk vele. Kedvelt párosítás a sütőtök, körte is, mely szintén saláták népszerű alapanyaga, érdemes kipróbálni!

Az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend a különböző zöldségek, gyümölcsök grillezése. Nem kivétel ez alól a körte sem. A grillezett körtéhez érdemes kicsit keményebb gyümölcsöket választani.

Amennyiben nem tudjuk felhasználni, jól tárolható, de akár le is fagyasztható.

Ez a körte egy olyan fajta, amelynek gyümölcse igazi csemege, és a kertben való termesztése egyaránt örömet szerez a kertészeknek és az ínyenceknek egyaránt.

A Császár körte egy különleges és kívánatos gyümölcsfa, melynek termése nem csak ízletes, hanem gyönyörű is. Megfelelő gondozással hosszú éveken keresztül élvezhetjük ennek a rendkívüli gyümölcsfának az ajándékait a kertünkben.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom