Conference körte

A Conference körte egy európai eredetű körte fajta, melyet az angol hibridizáció mestere, Thomas Rivers nemesített. A fajta ősei között megtalálható a Comice és a Doyenne du Comice körte is. Az első konkrét Conference körtefa 1884-ben fordult termőre és azóta Európában és számos más régióban is nagy népszerűségnek örvend. Angliából származó fajta, mely szeptember közepétől, végétől érik. Középnagy vagy annál nagyobb méretű gyümölcsei zöldessárga színűek, megnyúlt körte formájúak. Nagyon édes vajkörte, mely feldolgozásra és friss fogyasztásra is alkalmas. Hosszú ideig eltartható, zölden szedve jól is szállítható.

Conference körte jellemzői

A Conference körtefa középerős növekedésű, már viszonylag korán termőre fordul. Koronája nem túl nagy, de rendkívül sűrű, ahol a gyümölcsök főleg a rövid vesszőkön növekednek. Bőven és rendszeresen terem.  Közepes méretű gyümölcsei szeptember első felében szedhető, melyet hosszúkás alakja és zöldes-sárga héja tesz könnyen felismerhetővé. Az éretlen gyümölcsök kemények és enyhén savanykásak lehetnek, de érés közben az ízük édesebbé válik. A hús finom, szaftos és kiváló ízű, nagyon édes vajkörte, ami miatt sokan kedvelik. A Conference körte húsának textúrája kellemesen sima és krémes. Nagyon édes vajkörte, mely feldolgozásra és friss fogyasztásra is alkalmas. Hosszú ideig eltartható, zölden szedve jól is szállítható.

Ez a körte fajta hosszú tárolásra – akár 6 hónap – is alkalmas, zölden szedve is jól szállítható. Érés közben is tovább fejlődik, ami lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig élvezhessük frissességét. Éretten zöldessárga alapszínű, túlnyomórészt hálózatosan vagy foltosan barna rozsdamázzal fedett. 

Ültetése és gondozása

Ez a fajta nem öntermékeny, tehát szükséges mellé porzópár. Már a körtefa ültetése előtt fontos megválasztani a helyét és előkészíteni a talaját. A jó víz- és levegőgazdálkodású, középkötött, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legjobban. A szélvédett, napos vagy enyhén árnyékos helyen érzi jól magát. A helyigénye nagy.

Az ültetését követően is rendszeres öntözésre van szükség, különösen a száraz időszakokban, hogy a fa megfelelően fejlődhessen.

Gondozásának része a rendszeres metszés is, mely fontos a fa formájának és termőképességének fenntartásához. Valamint ezzel jobban megelőzhetők a betegségek is. Ennek megsegítésére még ajánlott az őszi- illetve a tavaszi lemosó permetezés is.

Felhasználás

A Conference körte fajta kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, az érett gyümölcsök mézédes ízűek és kellemesen aromásak. Rendkívül jó konyhai alapanyag, sütemények, desszertek, de lekvár és ivólé is készíthető belőle.

A gyümölcsöt gyakran tálalják sajtokkal és dióval kombinálva, így egy ízletes előételt vagy desszertet készíthetünk vele.

A Conference körte kiváló íze és sokoldalú felhasználhatósága miatt a kertészek és fogyasztók körében is rendkívül kedvelt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Körte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom