Citrom körte

A citrom körte a körte fajták közül az egyik legkevésbé igényes fajta. A körte kényes növény, mely alapvetően nagy törődést igényel. Fontos számára a tápanyag ellátás, a metszés és a rendszeres öntözés is. A gondoskodást azonban bőségesen meghálálja a zamatos gyümölcseivel, melyek fajtáktól függően nyár derekától egészen október közepéig teremnek.

A Citrom körte jellemzői

Ez a körte fajta Amerikából származik, Philadelphia közelében termett először még az 1800-as évek végén, egy véletlen keresztezésből. Azóta már az egész világon elterjedt, annál is inkább, mivel a legigénytelenebb körte fajta, gyakorlatilag a száraz futóhomokon is jól megél. 

A citrom körte gyümölcse nagy, széles körte alakú, jellegzetesen középen legszélesebb, a citrom formájához hasonlatos. Színe élénk szalmasárga, sokszor élénk pirossal mosott, héja érdes és közép nagy, barna pontozást visel. Húsa sárgásfehér, kemény, mely túléretten hirtelen puhuló. Íze fanyarkás, jellegtelen, erősen birsszerű illattal. Szeptember közepétől érik, és októbertől decemberig is fogyasztható, mivel igen jól tárolható, de barnul. Főleg éretlenül szállítható jól, aztán már a nyomásfoltok meglátszanak rajta. Mint az összes körtének ennek is utóérése van. 

Rendszeresen és igen bőven terem, elég korán termőre fordul. Minimális gondozás mellett hozza gyümölcseit és rendkívül jól ellenáll a körtefa betegségeinek, illetve kártevőinek

Mivel a körte az egyik legnehezebben termeszthető gyümölcsök egyike, így egyáltalán nem marad meg mindenhol. Ugyanis nagyon kényes, kicsit sem tűri a szárazságot, sok csapadékot, folyamatos vízellátást igényel. Mindemellett a talaj bőséges tápanyagellátása szükséges a körtefák számára. Már ebből is látszik, hogy nem mindenhol adottak a feltételek hazánk vidékein sem a körte termesztéshez.

A citrom formájú körte felhasználása

Ez a körte is elsősorban nyers fogyasztásra alkalmas, de készíthető belőle leves, körtés sütemény, mártás húsok mellé, vagy akár körte lekvár, körtebefőtt és természetesen körtepálinka is. Nyersen fogyasztva kitűnő gyümölcssalátákba, turmixokba – önmagában, vagy egyéb zöldségekkel gyümölcsökkel keverve –, de nagyon jól illik sajtok, diófélék és zöld saláták mellé is.

https://tunderkertek.com/webaruhaz/gyumolcsfa-csemetek/korte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom