A Cappy körte a Coca-Cola gyár terméke, mely nagyon népszerű, az összes többi ízű gyümölcslé variációval együtt.

Az üzletekben kapható gyümölcslevek általában kétféle módszerrel készülnek:

  • Frissen préselt gyümölcslevek

A frissen préselt termékek fő ismérve, hogy a megmosott, felaprított körtéből egy préssel nyerik ki a levet, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében hőkezelik, majd speciális tasakokba, dobozokba, esetleg palackokba töltenek. A 100 százalékos körteléhez a sűrítményen, illetve a visszahígításhoz szükség vízen kívül semmilyen más anyag nem használható fel, így hozzáadott cukrot sem tartalmazhat. Ezeknek a színes zavarosabb, kevesebb ideig tarthatóak el és többe kerülnek.

  • Sűrítményből visszahígított gyümölcslevek

Az gyümölcs előkészítése itt is ugyanúgy történik, de a zavaros részeket szűréssel és centrifugálással elválasztják. Majd vákuum alatt elpárologtatják az almalé víztartalmának jelentős részét. Ezt a műveletet besűrítésnek nevezik. Ennek az eljárásnak a hatására a termék mennyisége csökken, az eltarthatósága viszont javul.

Cappy körte

A körte ízesítésű gyümölcslé szénsavmentes vegyesgyümölcs ital bodzavirág ízesítéssel, cukorral és édesítőszerrel, mely sűrítményből készül. Általában hozzáadott C vitamint is tartalmaz. Az előforduló kiválás nem a termék minőségét befolyásoló-, hanem egy természetes eredetű tényező.

Cappy körte fő összetevői:

  • víz
  • körtepüré (minimum 33%)
  • cukor
  • savanyúságot szabályozó anyag: citromsav
  • vitamin
  • stabilizátor: guargumi
  • egyéb aromák

Többféle kiszerelésben műanyag és üveg csomagolásban kerül forgalmazásra.

100 ml Cappy körte ital energia tartalma 265 KJ/ 62 kcal, melyben a szénhidrát, mely mind cukor 14,5g.

Körtelé házilag

Házilag is készíthető körte-, vagy egyéb gyümölcslé otthon is. Nagy előnye, hogy egészen biztosan nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, tartósítószereket, és ha nem akarjuk cukrot sem. Bármely más gyümölcs (alma, őszibarack) használható körte helyett, de vegyesen is készíthető.

Vegyes gyümölcslé készítése

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg sárgarépa
  • 2 kg körte (vagy alma)
  • 3 citrom
  • 3 narancs
  • 1 mokkáskanál só,
  • 20-30 dkg cukor / gyümölcscukor vagy ennek megfelelő édesítőszer /
  • 1 kávéskanál citromsav

Elkészítése:

  1. A sárgarépát és az almát vékonyan meghámozzuk, karikára illetve darabkákra felvágjuk és külön-külön lábosban, annyi vízzel, hogy bőven ellepje, feltesszük főni.
  2. Mikor puhára főtt mindkettő, akkor összeöntjük őket, hozzáadjuk a cukrot / édesítőszert és langyosra kihűtjük.
  3. Míg hűl az alap, addig a citrusok levét kifacsarjuk.
  4. Ha langyosra hűlt az alap, akkor botmixerrel pürésítjük az egészet, hozzáadjuk a sót, a citrusok levét és a citromsavat.
  5. Alaposan elkeverjük az egészet. Megkóstoljuk, és ha kell édesítünk vagy savanyítunk még rajta. Literes üvegekbe töltjük a rostos levet, majd jól lezárva hűtőbe tesszük.

https://www.coke.hu/cappy/hu/termekek/cappy/

Vissza a kategória cikkeihez