Tartalomjegyzék
A Cappy alma körte a Coca-Cola gyár terméke, mely nagyon népszerű, az összes többi ízű gyümölcslé variációval együtt.
A boltok polcain megtalálható gyümölcslevek általában kétféle módszerrel készülnek:
- Frissen préselt gyümölcslevek
Ebben az esetben a megmosott, felaprított gyümölcsökből préselés segítségével nyerik ki a levet, amit először hőkezelésnek vetnek alá, hogy hosszabb ideig eltartható legyen, majd speciális tasakokba, dobozokba, esetleg palackokba töltik. A 100 százalékos gyümölcsléhez a sűrítményen, illetve a visszahígításhoz szükség vízen kívül semmilyen más anyag nem használható fel, így hozzáadott cukrot sem tartalmazhat. Ezeknek a színes zavarosabb, kevesebb ideig tarthatóak el és többe kerülnek.
- Sűrítményből visszahígított gyümölcslevek
Az gyümölcs előkészítése itt is ugyanúgy történik, de a zavaros részeket szűréssel és centrifugálással elválasztják. Majd vákuum alatt elpárologtatják a gyümölcslé víztartalmának jelentős részét. Ezt a műveletet besűrítésnek nevezik. Ennek az eljárásnak a hatására a termék mennyisége csökken, az eltarthatósága viszont javul.
Cappy alma körte
Az alma körte ízesítésű gyümölcslé szénsavmentes vegyesgyümölcs ital alma és körte ízesítéssel, cukorral és édesítőszerrel. Tartósítószer hozzáadása nélkül készül.
Cappy alma körte fő összetevői:
- víz
- alma gyümölcslé 8 %
- körte gyümölcslé 4%
- fruktóz-glükozszirup
- savanyúságot szabályozó anyag: citromsav
- stabilizátorok: glicerinészterek természetes gyantából, keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát, karboxi-metil-cellulóz és guargumi
- egyéb aromák
Többféle kiszerelésben műanyag és üveg csomagolásban kerül forgalmazásra.
100 ml Cappy körte ital energia tartalma 173 KJ/ 41 kcal, melyben a szénhidrát 9,9 g.
Vegyes gyümölcslé házilag
Házilag is készíthető alma, körte-, vagy egyéb gyümölcslé otthon is. Nagy előnye, hogy egészen biztosan nem tartalmaz semmilyen adalékanyagot, tartósítószereket, és ha nem akarjuk cukrot sem.
Vegyes gyümölcslé készítése
Hozzávalók:
- 2 kg alma (vagy körte)
- 1,5 kg sárgarépa
- 3 citrom
- 3 narancs
- 1 mokkáskanál só,
- 20-30 dkg cukor / gyümölcscukor vagy ennek megfelelő édesítőszer /
- 1 kávéskanál citromsav
Elkészítése:
- A sárgarépát és az almát (vagy körtét) vékonyan meg kell hámozni, majd feldarabolni.
- Ezt követően annyi vízbe kell feltenni főni őket külön-külön, hogy ellepje.
- Amikor megfőttek, akkor össze kell őket önteni, hozzáadni a cukrot és ki kell hűteni.
- Addig a citrom és narancs levét ki kell facsarni.
- Ha kihűlt botmixerrel össze kell turmixolni, hozzáadni a sót, a citrom és narancs levét és a citromsavat.
- Jól össze kell keverni még egyszer az egészet. Ha szükséges utána ízesíthető.
- Literes üvegekbe töltve hűtőben tárolandó.
https://www.coke.hu/cappy/hu/termekek/cappy/
Vissza a kategória cikkeihez