Almás körtés pite

Az almás körtés pite nagyon népszerű édesség az őszi alma és körte szezonban. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, gazdagítható. Az alma és a körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyagok, nemcsak desszertként, de úgy mindenképp. Főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.

Egyszerű almás körtés pite recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

  • 0,5 kg alma
  • 0,5 kg körte
  • 10 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 db citrom
  • 1 tk fahéj

Az almás körtés pite elkészítési lépései:

  1. Először egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.
  2. Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is és összemorzsoljuk a lisztben.
  3. Ezután hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojásokat is és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
  4. Majd fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
  5. Addig a gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük.
  6. Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük.
  7. Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
  8. Ezután a hűtőszekrényből kivett tésztát két részre osztjuk (2/3-1/3 arányban).
  9. Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük először a vastagabb tésztát úgy, hogy kicsit a tepsi szélein felfelé is jusson. Óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
  11. Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás körtés tölteléket.
  12. A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
  13. Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
  14. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  15. Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.

Tipp: A dió helyett darált mandulát is használhatunk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom