Tartalomjegyzék
Az almás körtés pite nagyon népszerű édesség az őszi alma és körte szezonban. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető és számos módon variálható, gazdagítható. Az alma és a körte ráadásul rendkívül egészséges gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendkívül népszerű konyhai alapanyagok, nemcsak desszertként, de úgy mindenképp. Főként a pite, rétes, muffin, torta receptek keresettek.
Egyszerű almás körtés pite recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
A töltelékhez:
Az almás körtés pite elkészítési lépései:
- Először egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.
- Majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat is és összemorzsoljuk a lisztben.
- Ezután hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojásokat is és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
- Majd fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, pihentetjük.
- Addig a gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük.
- Majd a cukorral és a fahéjjal megszórjuk és a citrom levével, valamint a lereszelt héjával ízesítjük.
- Hagyjuk 10 percet állni, majd nyomkodjuk ki belőle a levét.
- Ezután a hűtőszekrényből kivett tésztát két részre osztjuk (2/3-1/3 arányban).
- Majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük először a vastagabb tésztát úgy, hogy kicsit a tepsi szélein felfelé is jusson. Óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Majd a tésztát megszórjuk a darált dióval és egyenletesen eloszlatjuk rajta az almás körtés tölteléket.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- Majd a tészta tetejét megkenjük egy felvert tojással.
- Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy fahéjas vaníliás cukorral és tálaljuk.
Tipp: A dió helyett darált mandulát is használhatunk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rte
Vissza a kategória cikkeihez